046813

У организацији бањалучког Градског одбора СПКД "Просвјета" и Друштва чланова Матице Српске у Републици Српској, синоћ је су Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци промовисане три књиге о Првом свјетском рату издавачке куће "Прометеј" из Новог Сада.

Књиге "Посезање за свјетском моћи" аутора Фрица Фишера, "Ратни циљеви Србије 1914." Милорада Екмечића и "Српска црква у Великом рату 1914-1918. године" аутора Радмиле Радић и Момчила Исића, промовисане су у оквиру Просвјетиног програма обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата 1914.године.

Историчар Жељко Вујадиновић рекао је да је књига "Посезање за свјетском моћи" значила прекретницу не само у Нјемачкој, већ и у свјетској историјској науци, посебно с аспекта образлагање идеја узрока Првог свјетског рата. Значајно је и тумачење процеса који су постојали прије Првог свјетског рата, а који су довели до његовог избијања и наставили да живе у оквиру својих идеја и послије 1918.године.

Вујадиновић је рекао да књига "Ратни циљеви Србије 1914." говори о томе како је дошло до стварања југословенске државе 1918.године. "Србија је 1914. године имала два избора, а то је да створи јединствену јужнословенску државу или да се насилно уклопи у европски пројекат који би значио развијање идеје коју би форсирала Нјемачка. Србија се 1914. опредијелила за стварање југословенске државе што је јасно истакла у Нишкој декларацији", закључио је Вујадиновић.

Коaутор књиге "Српска црква у Великом рату 1914-1918.године", Радмила Радић, истакла је да се ова књига бави стањем у помјесним црквама током Првог свјетског рата, односно материјалном штетом цркава и страдањем монаштва и свештенства. Радић је рекла да је према истраживањима, у неким епархијама страдало и више од 60 одсто свештеника, монаха, те професора богословије и богослова, истичући да је број страдалих који је до сада утврђен 3.326. Она је додала да тај број, нажалост, није коначан.

Члан Главног одбора СПКД "Просвјета" Бањалука Слободан Наградић рекао је да се промоцијом ове три књиге у Српској приводи крају обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата 1914.године и подсјетио да су СПКД "Просвјета и "Матица Српска" прошле године међу првима почели обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата - значајног догађаја за српску историју.

Промоцији књига присуствовали су бројни научни, културни и јавни радници.

Аутор текста: Славица Бркић

Комплетан аудио снимак догађаја може се преслушати на следећем линку: Промоција 3 књиге о Првом свјетском рату

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com