Добро дошли у нашу ЕЛКЕКТРОНСКУ БИБЛИОТЕКУ и своју нову читаоницу.

 

Овдје можете преузети предлог извјештаја о раду Градског одбора СПКД "Просвјета"

izvjestaj prosvjeta korice

Извјештај(pdf)

 

Доситеј Обрадовић

 

Доситеј Обрадовић(PDF), књижевник, филозоф, педагог и народни просвјетитељ, једна од најзначајнијих и најутицајнијих личности српског народа 18. и почетка 19. вијека. Као младић побјегао у манастир, али се касније раскалуђерио и путовао по свијету као приватни учитељ. На путовањима много је учио и научио: учио је језике, студирао на европским универзитетима, читао тада највеће и најпознатије писце и знао више од свих својих српских савременика. Своје знање и идеје уносио је у народ, да би га ослободио заосталости, просветио и упутио на нове путеве напретка, те тако у неписмену и сељачку Србију уводио европску културу и дао немјерљив допринос српској просвјети и култури. Био је први министар просвјете у ослобођеној Србији.

 

 

 

 

За почетак Вам препоручујемо новообјављену књигу приповјетки ПРСТ ПУКОВНИКА ЗЕКА (.pdf 286KB), аутора Миленка Јевђевића. 

prst pukovnika zeka milenko jevdjevic korice

У издању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је збирка пјесама за дјецу ШТА КО САЊА (.pdf 786KB), аутора Петра Ђаковића. 

У организацији СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука током 2015. године одржан је низ изложби под називом "У сусрет Вуку", аутора Јеленка Бојића.
Презентацију у електронском облику можете преузети овдје:  У СУСРЕТ ВУКУ (.pdf 17MB) 

vuk

СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука, у сарадњи с Републичким педагошким заводом Републике Српске, расписао је наградни конкурс за избор најљепшег ћириличног рукописа, под називом Моја оловка пише ћирилицом. Циљ нам је био да конкурс постане додатна прегршт чисте воде којом се умивају очи нашим основцимa и средњошколцима – да јасније виде и чвршће пригрле благодат ћирилице и „одуже“ јој се својим краснописом. Колико смо успјели у томе, просудите сами. Пред вама су најљепши ћирилични рукописи и „Просвјета“ вам их с радошћу поклања.
Презентацију у електронском облику можете погледати овдје:  НАЈЉЕПШИ ЋИРИЛИЧНИ РУКОПИСИ 

cirilicnifontovi

У издању СПКД "Просвјета" Градски одбор Бања Лука и ЈУ "Службени гласник Републике Српске", почетком маја 2016. године из штампе је изашла правна монографија проф. др Милана Благојевића под насловом "Уставни декатлон". Књига је објављена двојезично, на српском и енглеском језику.Овај пут ријеч је о књизи – збирци састављеној од девет Благојевићевих новинских колумни. Без обзира што су сви текстови објављени у дневним новинама, ради се о чланцима који су, као и уводни дио монографије, прави есеји. Сви текстови чине конзистентну цјелину, због тога што су тематски фокусирани на једну сферу правне, али и политичке збиље, те поједине друге садржаје друштвених односа у Републици Српској, али и ширем окружењу. Осим „чисто“ (уставно)правних тема, Благојевић се, у најмање два своја чланка, посветио и анализи неких димензија и сегмената социјалне збиље која углавном спадају у поље политике, чиме је демонстрирао и одговарајући политиколошки потенцијал, стручност и одговорност за промишљање социолошко-политиколошких феномена. Цијели текст монографије написан је на начин и лексиком која је разумљива широком кругу читалаца. Књига је објављена двојезично, на српском и енглеском језику, а њени рецензенти су проф. др Слободан Орловић, Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић и мр Александар Врањеш. УСТАВНИ ДЕКАТЛОН (.pdf 286KB), аутора Милана Благојевића. 

Ustavni dekatlon

У издању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је књига ПЈЕСНИК ВЕЛИКОГ ПОМИРЕЊА (.pdf 786KB), аутора Ранка Поповића. 

У издању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је књига ЧОВЈЕК НАДОМАК СЕБЕ (.pdf 786KB), аутора Ђорђа Вуковића. 

У издању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је књига ПОНОВО НА ЗМИЈАЊУ (.pdf 786KB), аутора Петра Д. Стојаковића. 

У издању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је књига СРПСКИ ПРОСВЕТИТЕЉИ (.pdf 786KB), коју је приредио Јеленко Бојић. 

У суиздању СПКД "Просвјета" ГО Бања Лука објављена је књига ВЕРНИ ПРЕЦИМА И СЕБИ - СРБИ У ИСТОРИЈИ И ТРАДИЦИЈИ, Душка Топаловића и Жељка Вујадиновића.