На Дан словенске писмености и културе (24. мај) СПКД „Просвјета“ Бања Лука приредила је завршну свечаност на којој су уручена признања награђеним учесницима конкурса „Моја оловка пише ћирилицом“. Награде млађим основцима уручио је градоначелник Бање Луке г. Драшко Станивуковић. У краткој бесједи истако је значај браће Ћирила и Методија и дао лијеп савјете младим нараштајима како да чувају свој језик и своје писмо. Награде старијим основцима уручио је директор Републичког педагошког завода Републике Српске г. Предраг Дамјановић, а средњошколцима потпредсједник бањолучке „Просвјете“ г. Јеленко Бојић. На крају, награде студентима уручила је представник Града Бања Лука гђа Невена Благојевић Подрић, а одраслим учесницима конкурса награду је уручила помоћник министра просвјете у културе гђа Тања Ђаковић.

Било је то лијепо дружење у славу ћирилице и лијепог писања. Од најљепших рукописа штампани су каталог и покретна изложба, каја ће кренути на пут ка школама Републике Српске. СПКД „Просвјета“ Бања Лука захваљује се свим учесницима нашег конкурса и покровитељима наше манифестације: Граду Бања Лука и пекари „Мања.

DUS 0352

У организацији СПиКД "Просвјета"- Градски одбор Бања Лука, у петак, 25. септембра одржаће се промоција књиге Биљане Живковић, ЗАПИС О СТРАДАЊУ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ. Промоција ће се одржати у 19 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске (сала на 1. спрату, бр. 29). О књизи ће говорити проф. др РАДИВОЈЕ КЕРОВИЋ, мр Слободан Наградић и ауторка.

 

Опширније...

U susret vuku

СПКД „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука припремило је изложбу поводом 200 година од штампања првих дјела Вука Стефановића Караџића и 150 година од његовог упокојења. Премијерно представљање изложбе, под називом "У СУСРЕТ ВУКУ", одржаће се на Филолошком факултету у Бањој Луци дана 06.04.2015. године у 14 часова.

На радост "Просвјете" и у славу Вука, позивамо Вас да присуствујете овом догађају.

 

Опширније...

Plakat Djordje Vukovic

СПКД „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука позива Вас на предавање „Шта је српска политика без културе и просвјете?“, које ће бити одржано у четвртак (26. марта) у Академији наука и умјетности Републике Српске, с почетком у 19 часова. Предавање ће одржати др Ђорђе Вуковић, доцент Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Излагањем доц. др Ђорђа Вуковића започиње, у организацији СПКД „Просвјета”, циклус предавања под називом „Изазови и странпутице српске политике“.

rpopovic-032015-plakat-manji

СПКД „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука најсрдачније Вас позива на промоцију двије нове књиге проф. др Ранка Поповића, ванредног професора Филолошког факултета у Бањој Луци. О књигама Трагедија без катарзе и Ријечи за сретање говориће доц. др Душко Певуља, Милка Рисовић и аутор. Промоција ће бити одржана у сриједу (18. марта) у Вијећници Банског двора, с почетком у 19 часова.

Опширније...