pevulja obnovljena srbistika

У понедјељак, 01. 12. 2014. године одржано је предавање из српске филологије и лингвистике с темом: Вуково дјело у обнвљеној србистици, које је организовао Градски одбор "Просвјета" Бања Лука. Предавање је одржао доц. др Душко Певуља, професор Универзитета у Бањој Луци, књижевни историчар и критичар

Предавање је организовано поводом јубилеја двије стотине година од изласка првих Вукових дјела и стотину педесет година од смрти Вука Стефановића Караџића. Певуља је истакао значај Вуковог дјела у историји српске културе, настави српског језика и књижевности и посебно у обновљеној србистици.Рекавши да је велики јубилеј српске културе, два вијека од објављивања првих књига Вука Караџића, прилика је да се подсјетимо значаја који је имао и који и данас има овај великан српске духовности. Вук Караџић је једновремено и утемељивач србистике и до данас њен најзнатнији представник. Он је одредио границе и идентитет српског народа, српског језика и српске књижевности. Српски језик изједначио је са штокавским нарјечјем, а за тај језик, без обзира на немале притиске којима је био изложен, у полувјековном своме раду, није никако другачије звао него његовим етничким именом.

Ни данас, два вијека од првих Вукових књига и један и по вијек од његове смрти, српски језик, упркос бројним манипулацијама и покушајима промјене његовог бића, није промијенио своју природу и карактер. У суштинском смислу, то је српски вуковски језик, који се, на жалост, појављује и под другим именима. Зато данас треба слиједити филолошку мисао највећег српског филолога и бранити његов идентитет на оним основама које је артикулисао Вук Караџић. Ти принципи су универзални, научни и непромјењиви. Славећи Вука треба имати на уму оно што је његова аутентична, а не кривотворена мисао.

mirjana vlaisavljevicПрезентована је изложба о Вуковом животу и дјелу о којој је говорио др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора "Просвјета" Бања Лука. Предавању се одазвао велики број професора и студената србистике, а стручни осврт на предавање и изложбу је дала проф. др Мирјана Влаисављевић, професор савременог српског језка и стилистике српског језика на Филолошком факултету у Бања Луци.

Аутор текста: Зоран Кисић

Комплетан аудио снимак догађаја може се преслушати на следећим линковима:
Предавање "Вуково дјело у обновљеној србистици"
Изложба и предавање посвећени Вуку Караџићу
Обновљена србистика 150 година послије вука - проф.др Мирјана Влаисављевић

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com