DPP 0099

Годишња скупштина СПКД „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука одржана је 22. јануара 2015 год. у свечаној сали Академије наука и умјетности Републике Српске.

1. Изабрано је радно предсједништво у саставу: Јеленко Бојић, Миленко Јевђевић и Данијела Јелић, која је била предсједница радног предсједништва. Зоран Кисић је водио записник Скупштине.

Предложени дневни ред је усвојен и приступило се реализацији:

 • Избор радних тијела скупштине
 • Разматрање и усвајање Извјештаја о раду за 2014. годину
 • Разматрање и усвајање Финансијског извјештаја за 2014. годину
 • Разматрање и усвајање Програма рада за 2015. годину
 • Разматрање и усвајање одлуке о висини чланарине за 2015. годину
 • Избор чланова Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука
 • Избор потпредсједника и замјеника секретара Друштва
 • Разно
 • Обраћање гостију
 • Обраћање предсједника Друштва

2. Предсједник Друштва Јеленко Бојић изложио је Годишњи извјештај о раду Друштва. Предсједник Бојић се прво осврнуо на историјат Друштва, на поновно обнављање Друштва у Бањој Луци и на културне активности, садржаје и програме које је Друштво остварило у 2014. години. Предсједник је указао на проблеме који отежавају рад Друштва, на првом мјесту недостатак радних просторија тј. канцеларије за рад, што чини основу за било које активности. Бављење овим проблемом се наставља и ове године са вјером да ће убрзо бити ријешено.

3. Финансијски извјештај за 2014. годину изложила је госпођа Гордана Дабић , благајник Друштва. Друштво је са скромним средствима ипак успјело да реализује планиране активности.

4. Све Комисије које су формиране у оквиру Друштва су израдиле план рада за 2015. годину, а предсједници Комисија су укратко изложили те планове учесницима Скупштине.

 • Комисија за обиљежавање историјских догађаја и личности - предсједник Жељко Вујадиновић
 • Комисија за његовање српског језика и писма - предсједник Душко Певуља
 • Комисија за његовање културе, традиције и баштине српског народа - предсједник Лука Кецман
 • Комисија за издавачку дјелатност - предсједник Зоран Костић
 • Комисија за организационо јачање и ширење идеја „Просвјете“ - предсједник Миленко Јевђевић
 • Комисија за финансирање Друштва - предсједник Зоран Бабић
 • Комисија за односе с јавношћу - предсједник Богдан Бркић

Извјештаји о раду свих Комисија за 2014. и планови рада за 2015. годину су једногласно усвојени.

5. Разматрање Одлуке о висини чланарине Друштва за 2015. годину

Секретар Друштва Миленко Јевђевић је образложио предложену висину чланарине која је остала иста као у 2014. години.

6. Избор чланова Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука

Скупштина је изабрала шест нових чланова у Градски одбор који су замијенили претходне чланове који из разних разлога нису могли одговорити потребним задацима и циљевима Друштва. Градски одбор и даље броји 15 чланова. Новоизабрани чланови су укратко представљени присутнима: Невенко Врањеш, Зоран Кисић, Јелена Кунић, Жељко ..... мр Горданка Јањић и Марко Ромић. Нови чланови су из различитих структура- средњошколци, студенти, постдипломци, ...

7. Избор потпредсједника и замјеника секретара Друштва

За потпредсједнике Друштва изабрани су: Лука Кецман и Данијела Јелић, а за замјеника секретара Друштва изабрана је Горданка Јањић. Потпредсједник Друштва Лука Кецман се захвалио за избор и одржао пригодну бесједу. Надзорни одбор је потврђен у постојећем саставу.

8. Под тачком разно за ријеч се јавила Мира Лолић - Мочевић која је изнијела лични став о начину рада Друштва, о потреби да се осавремени рад да би био привлачан првенствено за млађе чланове, али и за све друге који би допринијели афирмацији Друштва у средини у којој Друштво дјелује и шире у јавности. Најмлађи члан Градског одбора Марко Ромић, ученик четвртог разреда гимназије јавио за ријеч говорећи о дјеловању Просвјете на омладину и афирмисању омладине кроз Просвјету.

9. Од присутних гостију обратили су се Слободан Наградић , члан Главног одбора СПКД „Просвјета“, академик Драго Бранковић испред Академије наука и умјетности Републике Српске, Ђорђе Латиновић и Михајло Вујовић. Михајло Вујовић је један од главних иницијатора и покретача СПКД „Просвјета“ у Бањој Луци, али и у Трсту, Бечу и Паризу гдје су формирани Просвјетини одбори. Михајло Вујовић је надахнуто говорио о мисији Просвјете у свијету и идеји ширења планетарне Просвјете.

10. Скупштина је завршила своје засиједање обраћањем предсједника Друштва господина Јеленка Бојића који је одржао кратку завршну ријеч и срдачно се захвалио свима присутнима.

Фотографије са Годишње скупштине СПКД „ Просвјета“ Градски одбор Бања Лука, одржанe 22.01.2015.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com