DSC07377 manja

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Бања Лука, 23. октобра ове године у просторијама Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, у присуству бројне публике и представника издавачȃ, одржана је промоција књиге проф. др Милана Благојевића Неуставна ретроактивна примјена инкриминације злочини против човјечности у пракси Суда Босне и Херцеговине. Књигу су заједнички објавили „Службени гласник Републике Српске“ и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Бања Лука. Публикација је штампана двојезично: на српском језику, ћириличним писмом, и на енглеском језику.

На промоцији најновије Благојевићеве књиге говорили су њени рецензенти: мр Слободан Наградић, члан Главног одбора СПКД „Просвјета“, који је уједно био и водитељ промоције, и г. Милорад П. Ивошевић, бивши судија Уставног суда Републике Српске и актуелни адвокат, те сам аутор. Оба промотера су истакли значај и правно-политичку актуелност теме коју је аутор обрадио у својој књизи, храбро формулисање теза и богату аргументацију којом их је доказивао. У основи, ријеч је о једном правном трактатусу у којем је др Благојевић, који је иначе судија Вишег суда у Бањој Луци и ванредни професор правне групе поредмета на Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент из Бање Луке, изложио критици праксу СДуда БиХ, али и још неколиких правних институција у БиХ и изван ње, нпр. Уставног суда БиХ, Хашког трибунала итд., за ретроактивну примјену инкриминације злочини против човјечности коју проводи поменути суд, а што је по ауторовим извођењима и доказима противуставно и нелегално, јер се таквом праксом крше не само Устав БиХ и устави ентитета у БиХ, него и неколики међународни инструменти о људским правима, прије свега Европска конвензија за заштиту људских права и основних слобода у којој се експлицитно забрањује ретроактивна примјена законских норми о дјелима која су почињена у вријеме док нису била инкриминисана. Проблем у вези са том инкриминацијом, односно праксом Суда и Тужилаштва БиХ, састоји се у томе што они оптужују и пресуђују припаднике оружаних формација српског народа у БиХ за дјела која су они наводно починили у вријеме кад та дјела нису била инкриминисана, тј. дефинисана као ратни злочини. Такође, у књизи је обрађена и проблематика из праксе Суда БиХ из које је видљиво да оптужени припадници војске и/или полиције РС нису суђени по законима повољнијим по њих. Како је констатовано на промоцији, све се то ради намјерно, с циљем делегитимизације Републике Српске и акумулације доказа за удружено злочиначко дјеловање њених ауторитета и доказивање да таква политичка творевина не може опстати. То су политичке консеквенције неуставне ретроактивне примјене једне инкриминације која је легализована скоро деценију након што су се десила дјела на која се односи.

Др Благојевић се у свом обраћању прво захвалио издавачима и промотерима његове књиге, а затим врло пластично елаборисао неколико конкретних примјера из праксе Суда БиХ по којима се виде погубне посљедице ретроактивне примјене инкриминације злочини против човјечности, али и све замке примјене института тзв. споразумног признања кривице на што пристају неки оптужени Срби, јер у образложењима њихових пресуда остају квалификације из оптужница да су они починили злочине против човјечности, односно били дио удруженог злочиначког подухвата. Након његовог излагања у расправу се укључила и публика, а једна од идеја која се том приликом чула јесте да би о темамама које покреће Благојевићева књига требало организовати ппосебну стручну или научну расправу.

Комплетан аудио снимак догађаја може се преслушати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=Jt7Yb2VPNkE

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com