DSC07029Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" представило је синоћ у Бањалуци фототипско издање реплике атонског и хиландарског рукописа Законика цара Душана из 14. вијека, које је издало братство манастира Хиландар и Српско православно удружење "Свети Сава" из Новог Сада. У препуној свeчаној сали Академије наука и умјетности Републике Српске, презентована је реплика која се састоји из дрвене кутије, текста Законика укориченог у кожни повез и опточеног кованим гвожђем и превода на савремени српски језик и пет свјетских језика - енглески, руски, њемачки, француски и грчки.

О Душановом законику говорили су: повјереник Просвјете за Мађарску из Будимпеште Милан Кићевац, академски сликар Станко Родић, историчар Рашко Радојичић и дизајнер и сликар Мишко Николовски.

Повјереник "Просвјете" за Мађарску, Милан Кићевац, рекао је да је идеја била да се једно од великих српских знамења приближи обичном човјеку, али и да се помогне обнова манастира Хиландар, с обзиром да ће сав приход од продаје бити намијењен за ту сврху. Он је додао да је израда реплике трајала дуже од двије године, уз благослов игумана Царске лавре Методија, а може да се купи посредством Удружења "Свети Сава" у Новом Саду, а ускоро и у просторијама бањалучке "Просвјете".

"Реплика обухвата све чланове законика, кратак историјат, илустрације и превод, а сваки превод покушали смо да остваримо на савремене језике, како би био у духу времена у којем живимо", рекао је Кићевац. Он је прецизирао да су судије тог времена, због величине Законика, биле приморане да га носе у кутијама, због чега је садржи и реплика. Сви примјерци реплике, којих је сачињено 400, су нумерисани и ручно израђени, а цијена је 390 евра. Примјерци Законика налазе се и код многих свјетских државника, између осталог, и америчког предсједника и њемачке канцеларке.

Реплика Законика представљена је и на Правном факултету бањалучког универзитета.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com