druzenje sa novinarima 2014 glas

Градски одбор СПКД "Просвјета" Бања Лука, организовао је прво овогодишње дружење с представницима медија, како би упознали ширу јавност о активностима и плановима овог друштва, чији је рад недавно обновљен.

Предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" Бања Лука Јеленко Бојић говорио је о актуелном тренутку као и о циљевима које је пред себе поставио овај одбор. „Један од најважнијих задатака је очување аутентичности "Просвјете", руководећи се изворним принципима, али у складу са савременим условима међусобног комуницирања чланова“, рекао је Бојић. Према његовим ријечима у наредном периоду интензивно ће се радити на укључењу што већег броја младих, образованих људи, који би требало да буду главни носиоци активности и покретачка снага "Просвјете".

„Кроз 112 година свог постојања СПКД "Просвјета" оправдало је свој назив јер је радило на светим и свијетлим циљевима остварења идентитета српског народа“, рекао је потпредсједник Градског одбора Михајло Вујовић.

Управо о трајању дужем од једног вијека говорио је секретар Миленко Јевђевић, подсјећајући на вријеме настајања, бројна тешка раздобља али и на друштвену улогу "Просвјете", као и на њене истакнуте чланове. "Бурна историја "Просвјете", стравични удари различитих режима на ово друштво и поновна дизања из пепела, сваки пут снажнија и одлучнија у борби за остварење својих циљева, чињенице су које говоре о томе колики су њен значај и снага", рекао је Јевђевић. Он је истакао да ни једно српско друштво с ове стране Дрине није учинило тако много на очувању српског идентитета као што је то случај с "Просвјетом".

Предсједник Комисије за информисање бањалучког одбора "Просвјете" Богдан Бркић презентовао је новинарима и публици: Интернет страницу, Facebook профил и YouTube канал Градског одбора. Посјетиоци ових страница моћи ће, осим најава догађаја, да добију више информација о одржаним догађајима али и о стању и статусу српског језика и ћириличног писма и значају њиховог очувања.

О значају дјеловања "Просвјете" у данашњем времену и условима говорили су: члан Главног одбора Слободан Наградић, члан Градског одбора Бањалука Лука Кецман као и предсједник Комисије за издавачку дјелатност Зоран Костић.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 41 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com