gimnazija 140320 0320. марта у бањалучкој Гимназији су у склопу реализације пројекта „1914. данас“ одржана прва два у низу предавања под називом „Узроци почетка Првог свјетског рата" и "Српске војводе у Првом свјетском рату“ . Пројекат „1914. данас“ реализује СПКД „Просвјета“ Бања Лука уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије. Циљ пројекта је да се низом предавања, изложби и гостовања у медијима те објављивањем зборника, обиљежи почетак Првог свјетског рата.

У уводном дијелу предавања предсједник СПКД „Просвјета“ Бања Лука, господин Јеленко Бојић, укратко је представио Друштво, пројекат „1914. данас“ и план активности у вези са реализацијом пројекта.

У првом дијелу предавања присутним ученицима, професорима и осталим гостима обратио се магистар историјских наука, господин Жељко Вујадиновић, говорећи о узроцима почетка Првог свјетског рата и улози Србије у том сукобу. У циљу што бољег разумијевања околности настанка овог великог сукоба господин Вујадиновић је говорио о политичким и економским приликама у тадашњој Европи са посебним освртом на стање у кључним европским државама и силама тог времена: Аустроугарској монархији, Русији, Њемачкој, Великој Британији, Француској и Италији, али и о утицају великих свјетских сила Америке и Јапана. Као два кључна узрока почетка Првог свјетског рата апострофирани су британска жеља за доминацијом над свјетским морима и мултинационални карактер Аустроугарске монархије који је у том периоду умјесто фактора јединства био фактор разједињавања. Наглашено је да је Монархија у таквим условима очајно требала инцидент, који ће се и десити 28.6.2014., како би у ванредним околностима као што је ратни сукоб потврдила тренутну моћ и превласт појединаца.

Професор историје и директор бањалучке Гимназије, господин Зоран Пејашиновић, говорио је у значају и улози четворице великих српских војвода тога времена: Живојина Мишића, Петра Бојовића, Радомира Путника и Степе Степановића, у одбрани Србије. Излагање је већим дијелом базирано на књизи Светислава Тисе Милосављевића „Четири српске војводе“ и његовом раду „Живот и рад војводе Радомира Путника“, а присутни су имали јединствену прилику да погледају и оригиналне рукописе. Предавање је завршено поруком професора Пејашиновића: „Не заборавите Церску битку, не заборавите људе који су бранили не само своју земљу, него и вашу будућност – будите поносни на њих!“

Предавања на исту тему и са истим предавачима су 21.03.2014. успјешно одржана и у бањалучкој Техничкој школи.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 36 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com