Plakat rukopisi На Филолошком факултету у Бањој Луци у периоду од 3. до 5. децембра 2021. године одржан је научни скуп на тему „Насљеђе и идентитет(и)“.У оквиру научног скупа СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука уприличило је отварање изложбе најљепших ћириличних рукописа, под називом „Моја оловка пише ћирилицом“.На изложби су били представљени најљепши ћирилични рукописи објављени на конкурсу 2019. године. Ћирилица као српско национално писмо спада у нематеријално културно насљеђе српског народа.

Поједини професори су на научном скупу у оквиру својих пленарних предавања или каснијих излагања говорили о значају ћирилице и њеној све мањој јавној употреби, па чак и код српског народа. „Чување језика и писма свога народа света је обавеза сваког појединца, посебно због тога што живимо у вријеме глобализације и информатичке технологије када се занемарују језик и писмо малих народа“, истакла је Смиљана Антонић, мср српског језика и књижевности, на отварању изложбе.

Изложбу су погледали професори, студенти и многобројни учесници научног скупа. Сви су се сложили у једном да је она заиста неизмјерно богатство како у порукама које нам шаље тако и у шароликости и различитости рукописа. Поставка „Моја оловка пише ћирилицом“ биће изложена неколико дана на Филолошком факултету у Бањој Луци као потврда љепоте ћириличног писма и доказ да се оно треба његовати и користити.

Порука изложбе је да не смијемо заборавити и занемарити значај српске ћирилице која представља темељну вертикалу српског духовног, културног и историјског идентитета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com