Plakat rukopisi Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ Бања Лука је 21. октобра 2021. годинеу Академији наука и умјетности Републике Српске одржало промоцију књиге „Српски просвјетитељи“. На промоцији су говорили мр Слободан Наградић, рецензенти мр Жељко Вујадиновић, др Боривоје Милошевић, као и приређивач др Јеленко Бојић. Промоцију је подржао Републички педагошки завод, а директор др Предраг Дамјановић се на самом почетку обратио присутнима.

Објављивањем књиге „Српски просвјетитељи“ СПКД „Просвјета“ Бања Лука је дала својеврстан допринос обиљежавању великих јубилеја словенске и српске духовности: 200 година од штампања Вуковог „Српског рјечника“ у Бечу и Доситејевог „Мезимца“ у Будиму, 1150 година од упокојења Светог Ћирила и хиротонисања Светог Методија за епископа панонског, те 800 година одаутокефалности Српске православне цркве ихиротонисања Светог Саве за првог архиепископа српског.

Књига представља својеврсну народну читанку или едукативну сликовницу, како бисмо је могли назвати због многобројних корисних и занимљивих илустрација. Њоме се разјашњава улога друштвено-историјских кретања, нарочито оних која су изњедрила знамените појединце да буду предводници свог народа кроз захуктале друштвене процесе. Браћа Ћирило и Методије, Свети Сава, Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић заузимају посебно мјесто у развоју културног насљеђа српског народа. Они су, сваки на свој начин, у различитим историјским епохама, поставили темеље српске писмености, културе и духовности.

„Дјелатност ове петорице просвјетитеља представља чворишно упориште српске културе“, наглашава мр Жељко Вујадиновић. Он даље додаје: „Садржај, оригиналност, дидактичка вриједност, графичка рјешења, препоручују ову књигу. Њен аутор је оставио видан траг у свом просвјетном прегалаштву.“

„Познавање лика и дјела српских просвјетитеља обавеза је сваког члана заједнице и основа опште културе“, ријечи су другог рецензента, др Боривоја Милошевића.

Сам приређивач, др Јеленко Бојић, о књизи каже: „Вјерујемо да ће бити свима од велике користи, онима који не знају - да уче, а онима који знају, или мисле да знају - да се подсјете.“

Подсјетити се историје, својих почетака и свега онога што чини темељ хришћанства веома је важно, а посебно у ова тешка и вјетровита времена када се налазимо на културној, духовној и моралној раскрсници.

Тог четвртка навече,у препуној сали Академије наука и умјетности Републике Српске, оживио је дух српских просвјетитеља и све оно што су они, за свог живота, урадили за српски народ. Прича о њима настављена је на коктелу који је уприличен послије промоције. Колика је потреба за оваквим културним дешавањима говори нам велики одзив Бањалучана који су упркос епидемиолошкој ситуацији присуствовали догађају.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com