Plakat rukopisi Доказ да српски језик и ћирилично писмо чине најважније насљеђе једног народа, које се у данашњем времену мора чувати и сачувати, представља предстојећи Закон о очувању и заштити српског језика који би требало да усвоје парламенти Републике Српске и Републике Србије. Тим поводом Градски одбор Бања Лука СПКД "Просвјета" поставио је изложбу под називом "Најљепши ћирилични рукописи 2019" у изложбеном простору Народне скупштине Републике Српске.

Изложба је постављена како бисмо дали посебан допринос самој сједници и предстојећем закону, али и ономе сто је важније од свега, допринос нашем језику и нашем народу. Изложбу је свечано отворио предсједник Народне скупштине гдин. Недељко Чубриловић који је нагласио колики је значај употребе ћирилице као писма, присутног од почетка описмењавања словенских народа. Поред гдин-а Чубриловића, предсједник ГО Бања Лука, др Јеленко Бојић, рекао је да за добробит генерација које долазе морамо очувати језик и писмо као главне стубове нашег идентитета.

Велика је нада ГО Бања Лука СПКД "Просвјета" да ће наше изложбе наставити причати причу и временима која долазе, јер је прича о језику и писму безвремена и на њу се никада не смије ставити тачка због генерација нашег народа које тек треба да стасавају!

 

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=445468

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/cubrilovic-znacajno-usvajanje-zakona-o-ocuvanju-i-zastiti-cirilice/377011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 20 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com