Сада је већ извјесно да нећемо бити у прилици да одржимо Годишњу скупштину, чак ни сједницу Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука, да анализирамо активности у 2020. години, да планирамо активности у наредној. Пандемија Корона 19 је наше јавне активности зауставила почетком марта 2020. Последња јавна активност било је обиљежавање Дана матерњег језика (21. фебруара) када су јавно постављене и отворене наше изложбе из серијала Српски просвјетитељи („У сусрет Вуку“ у Дому омладине Бања Лука, „Принц Растко – Монах Сава“ у Техничкој школи Бања Лука, „Идућ' учи, у векове гледа“ у ОШ „Станко Ракита“ Врбања и „Почеци словенске писмености“ и „Најљепши ћирилични рукописи 2019.“ у ОШ „Бранко Радичевић“ Бања Лука). Отварање и боравак изложби је запажено попраћен у средствима јавног информисања.“.

 

Наставак активности није јавно представљан, а било их је, у којима су врло активно учествовали неки чланови Градског одбора:

1. У функцији припреме свечане академије коју смо планирали за 30-годишњицу последњег обнављања рада „Просвјете“, као најдужег континуираног рада, сачинили смо Плакат под називом Утемељивачи СПКД „Просвјета“ – друштво за сва времена са ликовима и основним подацима о личностима које су утемељиле ово Друшто, а на полеђини плаката текст Основни подаци о утемељењу СПКД „Просвјета“ – друштво за сва времена. Циљ је био, да се на једном мјесту, на што прегеднији и једноставнији начин донесу и прикажу основни подаци о величини и значају овог Друштва за српски народ, да се плакат јавно изложе и да се са њега учи и стално подсјећа на личности које су допринијеле да ово Друштво добије непролазну вриједност. Осмишљавању и дизајнирању плаката смопосветили посебнубригу и припремљен је за штампу у три величине: као зидни за веће просторе, као зидни за мање просторе и мали за појединачну употребу. Жељели смо да ово подијелимо са свим одборима „Просвјете“, да њиме украсе своје просторе, ако то желе, и да им служи за подсјећање на историјски значај „Просвјете“ и личности које су биле утемељивачи овог, како рекосмо – друштва за сва времена, да нас стално опомиње, да превазилазимо људске слабости које могу довести ово Друштво у питање. Садржај сликовног дијела плаката повезали смо са Химном „Просвјете“, те тако самим интонирањем Химне подсјећамо се на утемељиваче или у недостаку плаката, кроз слушање Химне разгледамо сликовни дио плаката филмским приказом најзаслужнијих личности у првих десет година постојања СПКД „Просвјета“. Ове материјале планирали смо јавно промовисати на свечаној академији, као дио свечаног програма.

Plakat rukopisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Електронске изложбе из серијала Српски просвјетитељи смо фимовали (слајд-шоу) са музичком подлогом и тако омогућили њено електронско приказивање, и појединачно разгледање и јавно представљање и у већим просторима: - „Почеци словенске писмености“ са музичком подлогом „Вјера наша“ (аутор: Николај Велимировић) у трајању филма од 7:52 минута; - „Принц Растко – Монах Сава“ са музичком подлогом „Химна Светом Сави “ у трајању филма 8:44 минута; - „Идућ'учи, у векове гледа“ са музичком подлогом „Востани сербије“ (аутор: Доситеј Обрадовић) у трајању филма од 8:53 минута; - „У сусрет Вуку“ са музичком подлогом музике из телевизијске серије „Вук Стефановић Караџић“ у трајању филма 12:42 минута; - „Најљепши ћирилични рукописи 2015“ са музичком подлогом из филма „Петријин венац“ у трајању филма 3:48 минута - „Најљепши ћирилични рукописи 2019“ са музиком „Пукни зоро“ у трајању филма од 6:14 минута; - „Химна СПКД 'Просвјета'“ - на текст Алексе Шантића из 1912, композитор БранкоКаракаш, извођач Жарко Данчуо у трајању 2:05 минута – на музику Химне надодана филмска-сликовна подлога Утемељивачи СПКД „Просвјета“. Садржај филмова је снимљен на два СD-носача и намијењен је културним установама, првенствено школама за употребу у васпитно-образовном раду и управо се ових дана планира подијелити већини школа града Бања Лука, како би лакше и свечаније обиљежили школску славу – Светог Саву у овим пандемиским условима, а и друге свечаности у будућности, надамо се у повољнијим околностима.

3. Када су онумогућена јавна окупљања због пандемије Корона 19, сачинили смо пројекат под називом „Изложбе на отвореном“, са описом свих детаља о начинима постављања на отвореном у неким дијеловима Града, временом задржавања, уз јасна задужења лица која би то обављала, а све у складу са пандемијским мјерама и препурукама Кризног штаба о физичкој дистанци. Са тим пројектом смо конкурисали у Граду Бања Лука и пројекат није препознат као вриједан финансијске подршке (није прихваћен због, наводно, недостатка неких докумената, тражених конкурсом). И поред тога, били смо спремни да бар нешто учинимо, али нисмо пронашли саговорника који би нам дао одобрење или препоруку - да ли то чинити, гдје, када... За сада нам је остала само добро осмишљена идеја како изложбе приближити посјетиоцима на један интерсантан и ненаметљив начин, коју треба у наредном периоду даље осмишљавати и реализовати;

4. Припремили смо за штампу књигу Српски просвјетитељии добро осмишљеним пројектом конкурисали у Министарство спољних полова Републике Србије –Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а пред крај године и у Министарство просвјете и културе Републике Српске и на оба министарства пројекат је препознат као вриједан финансијске подршке и добили смо нешто средстава за објављивање ове вриједне публилације. Убијеђени смо да ће књигa Српски просвјетитељи бити од велике користи свим људимa који желе да се више и боље упознају са културном историјом српскога народа. Боље и ближе упознавање српских просвјетитеља, величине њиховог дјела и начина дјеловања у одређеним историјским околностима, колико су остали запамћени код српскогнарода и како им се одужује захвални српски народ, има велики васпитни значај на припаднике српског народа, јер треба прихватити вјечиту и највећу истину у васпитању: примјер понашања, живљења, рада и дјеловања је највеће васпитно средство, а изучавањем садржаја ове књиге, недвојбено, потврђујемо ону народну (Његошеву): „Благо оном ко дов'јека живи, имао се рашта и родити.“ Овим издањем се завршава наш шири вишегодишњи пројекат под називом Српски просвјетитељи као својеврстан допринос обиљежавању великих јубилеја словенске и српске духовности: 200-годишњице штампања Вуковог Српског рјечника у Бечу и Доситејевог Мезимца у Будиму, 1150-годишњице упокојењаСветог Ћирила и хиротонисања Светог Методија за Епископа Панонског (Сирмијумског-Сремска Митровица) и 800-годишњице хиротонисања Светог Саве за Првог Архиепископа Српског и ауто- кефалности Српске Православне Цркве.

5. У новембру 2020. пријавили смо се на конкурс који је расписало Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине са пројектом Дјечије народне игре Босне и Херцеговине и шире. Пројекат је истраживачког карактера и његова реализација ће довести до објављивања збирке дјечијих народних игара које припадају категорији народних умотворина и народног стваралаштва, а дјечије игре које су настале на тлу Босне и Херцеговине су производ дјечије маште и стваралаштва. Пројекат захтијева велику озбиљност и стваралачку активност да се дјечије игре:опишу, сликовно прикажу, изведбено реконструишу уз филмске забиљешке видео-записима и покушају ставити у арсенал модерних дјечијих игара. Велика је вриједност дјечијих народних игара, јер су настале као плод дјечије имагинације и стваралаштва: у садржају и начину извођења, утврђивању правила, избору мјеста и времена, уз кориштење средстава пронађених у природној средини и прилагођавајући их потребама игре, а изводиле су се најчешће на отвореномпростору и у природи.Ово ће бити велики задатак у наредном периоду.

6. У пандемиској љетној паузи одлучили смо да делегација градског одбора посјети неке општинске/градске одборе и размијени искуства и понуди међусобну сарадњу. За почетак смо договорили посјете Теслићу, Дервенти и Градшци, а резултати тих посјета би нам дали могућност даљег осмишљавања овог облика сарадње. Успјели смо посјетити Општински одбор у Теслићу, гдје смо врло коректно и са уважавањем примљени и договорили неке конкретне облике срадње, али нажалост, појачање пандемије је то све прекинуло.

 

Бања Луке, 25. децембра 2020.

ПРЕДСЈЕДНИК, Др Јеленко Бојић


 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com