Plakat rukopisi

У Основној школи „Вук Стефановић Караџић“ у Козарској Дубици 15. априла 2019. отворена је изложба „У сусрет Вуку“ у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Општинског одбора Козарска Дубица и Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бањалука. Изложбу је отворио замјеник начелника општине Миле Злојутро, који је подсјетио да је изложба отворена у оквиру програма обиљежавања 27. априла, Дана општине Козарска Дубица.

 

 

 

Предсједник „Просвјете“ у Козарској Дубици Миле Зељић је рекао да је на овој изложби путем фотографија, записа, рукописа и документа представљен живот и дјело реформатора српског језика и писма Вука Стефановића Караџића, који је пуно урадио за српски народ, језик, културу, обичаје и традицију , књижевност, историју. Зељић је навео да је изложба „У сусрет Вуку“ настала прије пет година у Градском одбору СПКД „Просвјета“Бањалука, те да је главни иницијатор био др Јеленко Бојић. Он је рекао да је у 25 експоната речено све најважније о Вуку, а да су циљ и намјера изложбе да се упознајемо са величином и зачајем дјела Вука Стефановића Караџића.

Парох дубички Слободан Малиновић је истакао да је ова изложба од великог значаја и неоходно је да се више упознајемо са својом културом, историјом и нашим великанима. А Вук Караџић је свакако великан наше савремене српске књижевности, језика и наша дјеца треба да знају о што више о њему.

Да и ученици Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ Козарска Дубица већ доста знају о животу и раду Вука Стефановића Караџића потврдиле су нам Анђела Мајкић ученица трећег и Матеја Клинцов ученица осмог разреда ове школе. За то знање сигурно су заслужни њихови наставници, а како истиче Татјана Јакшић Бањац, наставник српског језика и књижевности, и у наставном плану и програму, посљедњих година даје се значајнија пажња животу, раду и дјелу Вука Стефановића Караџића. Сада су садржаји везани за Вука обимнији, а будући да ми радимо у школи која носи његово име сваке године се трудимо да дан посвећен Вуку Караџићу обиљежимо на прави и достојанствен начин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 21 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com