Plakat rukopisi

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Бања Лука и Борачка организација Републике Српске организују представљање двије књиге аутора Винка Пандуревића:

"Рат у БиХ и стварање Војске Републике Српске" и "Живот се брани истином"

Винко Пандуревић рођен је 1959. године у с. Јасик, општина Соколац. Завршио је највише војне школе. Генерал је Војске Републике Српске и доктор социолошких наука. У току рата, 1992−1995, три пута је вандредно унапређиван у виши чин. Као командант Зворничке бригаде учествовао је у борбеним операцијама за ослобађањe Сребренице и Жепе. Поред храбрости и умјешног командовања остаће упамћен како је према непријатељској страни поступао у складу с ратном етиком и личним милосрђем. Један од таквих случајева је прекидање ватреног дејства и отварање коридора за безбједан пролазак муслиманске војске и цивила из Сребренице према Тузли. На тај начин је спасено хиљаде живота. Више од 20 година након сребреничких догађаја, овај гест српског официра сведен је на маргину и бачен у запећак. Не прича се о томе јер квари стереотип да су сви Срби „лоши момци“, и како било ко од њих може бити другачији, поготово у рату. О томе говори чињеница да га је Међународни суд за бившу Југославију оптужио за ратне злочине и осудио на 13 година затвора.

Држао се достојанствено и бранио истином. Прије ослобађања, у протворској јединици провео је 10 година и 20 дана. СПКД „Просвјета“ Бања Лука промовише истину Винка Пандуревића као часну и аутентичну супарницу разним истинама које се овдје-ондје плету о Босни и о Сребреници. Наша је мисија да промовишемо добра дјела наших сународника. На исти начин се гнушамо и изопштавамо из достојанства, части и културе српског народа сваког ко је починио какво лоше дјело.

Непоколебљиво другујемо с мишљу да нам је истинско расвјетљавање историјских догађаја потребно као лијек; да као народ просијемо лице побједе и наличје пораза – да јасније видимо куда ћемо и како ћемо даље. Јер, Живот се брани истином, како на насловној страни своје књиге написа генерал Пандуревић.

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com