DSC07113У Великој сали Академије наука и умјетности Републике Српске 30.04.2014. одржана су предавања: "Срби из БиХ и југословенска идеја до 1914.", "Британци и Срби и питање кривице за Први свјетски рат" и "1914. година данас". Предавања је у оквиру пројекта "1914. данас", уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, организовало је СПКД "ПРОСВЈЕТА" Градски одбор Бања Лука.

Присутнима се најприје обратио мр Жељко Вујадиновић, историчар и професор на Филозофском факултету у Бања Луци. Говорећи о пројекту "1914. данас" који се одвијао последња два мјесеца изразио је задовољство начином на који је пројекат изведен, примјећујући да је он као такав означио ревитализацију рада бањалучке "Просвјете".

Предсједник Градског одбора, господин Јеленко Бојић, укратко је извијестио о начину на који је пројекат реализован. Пројекат се састојао од низа предавања и трибина о збивањима, догађајима и личностима које су обиљежиле Први свјетски рат. Предавања и трибине су организоване у једној основној и двије средње бањалучке школе, а за одрасле и у неколико градова Републике Српске: Градишци, Челинцу, Котор Варошу и Бања Луци. Сав материјал ће бити публикован у облику књиге. Поред предавања и трибина организоване су и изложбе и промоције књига о догађајима из Великог рата, као и учешћа у телевизијским емисијама. Сви догађаји су праћени медијски али и филмски, те је у припреми израда документарног филма о обиљежавању стогодишњице Првог свјетског рата.

Др Драга Мастиловић, историчар и професор Савремене националне историје на Филозофском факултету у Источном Сарајеву, одржао је предавање о српској елити у Босни и Херцеговини и југословенској идеји до 1914. године под називом "Срби из БиХ и југословенска идеја до 1914.". Предавач се осврнуо на однос према српском и југословенском опредјељењу и покушају српске елите да се одреди за један од ова два пута.

Проф. Слободан Шоја, историчар и бивши амбасадор БИХ у Француској и Египту, је у предавању под називом "Британци и Срби и питање кривице за Први свјетски рат" говорио о британско-српским односима прије и током Првог свјетског рата. Господин Шоја је ове односе освијетлио кроз виђење ратних дешавања од стране британца Ситон Вотсона који је прешао пут од човјека пуног предрасуда и презира према Србима до "српског пријатеља".

У последњем излагању мр Жељко Вујадиновић, историчар и професор на Филозофском факултету у Бања Луци у предавању "1914. година данас" говорио је о положају Срба у "скраћеном" двадесетом вијеку (1914-199x), посебно се осврћући на незавидну почетну позицију Срба имајући у виду губитке у Првом свјетском рату. Вујадиновић је повлачећи вертикалу кроз двадесети вијек нагласио славну улогу српског народа у свим значајним историјским догађајима у последњих 100 година. Посебно је апострофирана опасност од ревидирања историје и потребе за непрестаним понављањем чињеница о улози "малих" народа у великим ратовима.

Предавањима су присуствовали чланови "Просвјете" и многобројни, за ове теме заинтересеовани, грађани Бања Луке.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com