DSC01734Разговор на тему „Велики рат између узрока и посљедица“ одржан је у Музеју Републике Српске, у уторак, 15.априла у 19 часова. Организатори овог сусрета историчара били су Музеј Републике Српске, СПКД „Просвјета“ Бања Лука уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије и Издавачко предузеће CLIO из Београда. У разговору су учествовали: др Смиља Марјановић-Душанић, професор на Филозофском факултету у Београду и уредник у кући CLIO, др Милош Ковић, историчар, доцент Филозофског факултета у Београду, др Жељко Вујадиновић, историчар и професор Филозофског факултета у Бања Луци и мр Јанко Врачар, историчар, кустос Музеја Републике Српске у Бања Луци. Овом приликом представљена је књига „Узроци првог евјетског рата“, њемачког аутора Анике Момбауер, које је издало ИП „CLIO“ из Београда. Књигу је представио Зоран Хамовић, главни уредник куће CLIO.

Модератор трибине, историчар и професор Филозофског факултета у Бањалуци Жељко Вујадиновић, рекао је да је дјело ове познате њемачке историчарке, у ствари, повод за дискусију. "Књига се бави питањима историографских расправа у вези са карактером, природом, узроцима и поводом Првог свјетског рата, од његовог почетка па до данас. У томе је њена велика вриједност", рекао је он. Учесници трибине, како каже Вујадиновић, покушавају да ову тему актуелизују на начин који је прилагођен садашњем тренутку. "Овакви разговори требало би да допринесу дубљем сагледавању свих ситуација које су довеле до почетка Првог свјетског рата и које су му дале онакав карактер какав је имао", истакао је Вујадиновић. Наглашава да је то био први прави глобални рат у свјетској историји, те да су догађаји који су га условили многоструки и вриједни да се о њима говори.

Главни уредник издавачке куће Клио из Београда Зоран Хамовић истакао је да је књига важна за Србе јер су у њој, на неки начин, сабране објективне слике које се ријетко затичу у историји. "Ријеч је о књизи писаној из перспективе њемачког аутора и то веома озбиљно и историјски одговорно. Утолико је она за нас интригантнија, занимљивија и важнија јер доноси објективну слику Првог светског рата коју ретко затичемо. Омогућава нам да сазнамо разлоге или узроке Првог светског рата, али и то да Срби нису задужени да буду кривци. Аналитички, врло студиозно, научно утемељено даје слику која је релевантна и за научнике широм света. Битно је да ли ће на известан начин бити плод ревизионистичке политике у историји истраживања узрока Великог рата или ће бити плод једне објективности која би требало да одговара свима, а пре свега науци", додао је Хамовић.

"Данас смо суочени са чињеницом да нам је објективна истина насушно потребна. Аника Момбауер је заправо следбеник Фишерове теорије и даје слику у којој Немачка има велику улогу у обликовању атмосфере пред Први светски рат. Није важно ко је повукао окидач већ ко је некоме у руке ставио пушку", нагласио је Зоран Хамовић.

Посебно занимање на ову тему су показали студенти историје Филозофског факултета у Бања Луци који су активно учествовали у разговору са експертима на пољу историјских дешавања везаних за Први свјетски рат.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com