DSC01676У организацији Градског одбора Бања Лука и Општинског одбора Градишка, а уз подршку Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, у оквиру пројекта "1914. данас" у Градишци је 7.4.2014. одржано предавање о теми "МЛАДА БОСНА И ВАСО ЧУБРИЛОВИЋ". Предавачи су били историчар др Венцеслав Глишић из Београда и Слободан Наградић из Бања Луке. Исто предавање одржано је и дан касније у Челинцу.

„Циљ предавања је представити учеснике Сарајевског атентата, младобосанце и указати на њихов значај у вријеме Аустроугарске. Ми данас присуствујемо свјетском покрету ревизије узрока Првог свјетског рата и на овај начин дајемо одговор тим свјетским ревизионистима. Није Србија напала Аустроугарску, напротив Аустроугарска је напала Србију. Сви људи који не желе заборавити своју историју требају обиљежеити 1914. годину и њене актере, јер је то једна од ријетких свјетлих година у историји српског народа.” каже Наградић. Он сматра да за Српско просвјетно и културно друшво и све патриоте ма гдје били Гаврило Принцип није терориста, већ је борац за слободу свог народа који је са својим друговима спреман био жртвовати свој живот.

Историчар Венцеслав Глишић из Београда истакао је да је "Млада Босна" била револуционарна организација у којој није постојала хијерархија. "Tајна друштва у Бањалуци, Мостару, Сарајеву и Tузли имала су само један циљ, а то је рушење Аустроугарске монархије путем револуционарних акција. Након националне револуције, припадници `Младе Босне` сматрали су да треба да се деси социјална револуција, како би се сељаци ослободили феудалних намета муслиманског беговата", нагласио је Глишић. Према Глишићевим ријечима, "Млада Босна" је настала у ђачким клупама тако што се група средњошколаца одлучила жртвовати за слободу своје отаџбине. Он је иначе један од посљедњих живих студената Васе Чубриловића, једног од учесника атентата. “Иако је Васа био Србин он се као и младобосанци декларисао као Југословен. Осим тога они су били атеисти и нису имали подршку српског грађанства. Једино су нашли да путем убијања тиранина као што је био Фрањо Фердинанд узбуне народ и да руше монархију” рекао је Вишић.

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com