Plakat rukopisi Отварањем својих изложби „Принц Раско – монах Сава“ и „У сусрет Вуку“ СПКД „Просвјета“ Бања Лука обиљежило је Међународни дан матерњег језика. Изложбе су отворене у Техничкој школи Бања Лука и у Дому омладине у Бањој Луци. Професори и ученици Техничке школе и Школе ученика у привреди исказали су велико интересовање и заједничку посвећеност у обиљежавању овог веома важног међународног празника.

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара, а прогласио га је УНЕСКО 1999. године. Наиме, Генерална скупштина Уједињених нација је,на иницијативу Бангладеша (бившег Источног Пакистана), донијела резолуцију којом је овај дан проглашен међународним.

 

Зашто баш на иницијативу Бангладешa?

Када се Индијски потконтинент ослободио од британске колонијалне доминације (1948. године) формиране су двије државе: Индија и Пакистан. Пакистан је имао два дијела (Западнии Источни)који су међусобно удаљени хиљадама километара. Генерални гувернер Пакистана прогласио је урду језик званичним језиком и Западног и Источног Пакистана. Народ Источног Пакистана (данас Бангладеша), чији језик је бенгалски, почео је протествовати против те одлуке.Најпознатији протест одржан је21. фебруара 1952. године у организацији Покрета за бенгалски језик, када су војска и полиција пуцали у демонстранте и убиле неколико студената у Даки, главном граду Бангладеша.

Међународни дан матерњег језика редовно прослављају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичку и културну разноликост, те вишејезичност, са основним циљем да се подигне свијест о значају матерњег језика. УНЕСКО на овај начин жели подсјетити да језици нису само живи дио цивилизацијског културног наслијеђа, већ и незамјењив израз људске креативности и величанствене различитости, а обиљежавање овог дана иде ка циљу промовисања језичке различитости и вишејезичког образовања.

 

Шта је то матерњи језик?

Данас у свијету постоји између 6 и 7 хиљадаразличитих језика. Сви они су некоме матерњи. А матерњи језик је дио културног идентитета једног народа, тачка препознавања, различитости, али и толеранције и разумијевања. То је језик који људи најраније науче. Њега усвајамо природно, у средини у којој одрастамо, без икакве посебне обуке. Из угла науке о језику, матерњи језик представља језик на којем мислимо, сањамо и рачунамо, будући да све те функције спадају у ону врсту која се усваја у првом језику, па се и даље настављају кроз живот на том језику. Матерњи језик је наслијеђе које припада свакомпојединцу и нико нема право да му тонаслијеђе одузме.

Свој матерњи језик требамо вољети, а то ћемо најбоље постићи његовим чувањем и правилним коришћењем. Исто тако, љубав према матерњем језику не смије нас спречавати да учимо и стране језике. Језик је жива категорија, језик се развија и треба да буде брига свих: првенствено просвјетних институција и установа, али и медија и свих других облика говорног и писаног изражавања. Увијек се требамо запитати да ли нам је довољно развијена свијест о томе колико свој језик чувамо и његујемо и колико о њему водимо рачуна у свакој прилици.

„Међународни дан матерњег језика мора стално подсјећати човјечанство на низ моралних и практичних обавеза којима може очувати лингвистичку разноврсност као једно од највећих богатстава које нам је прошлост оставила.

Када је у питању српски језик као матерњи, домаћи лингвисти упозоравају да се наш језик налази пред великом најездом енглеског језика и да је угрожен у мјери у којој су то чак и језици са великом традицијом – француски, њемачки, италијански.

Ипак, по оцјени стручњака, није вјероватно да ћемо доћи до једнојезичне цивилизације, али је истина да су угрожени језици са малим бројем говорника и језици који припадају малим заједницама које немају језичке стандарде и развијене институције, као што је случај са језицима у неким дијеловима свијета, па чак и у Европи.

Зато лингвисти упозоравају да треба више да бринемо о свом матерњем језику, о развоју језичке културе, очувању традиције, као и то да су нам потребна освјежена издања правописа, рјечника и осталих нормативних приручника.

Због тога свима који воле свој српски језик и желе да гањегујусавјетујемо да што више читајусрпске писце и да у свом говору не користе туђице већ лијепе ријечи свог матерњег језика – српског језика.

 

Срећан нам Међународни дан матерњег језика!

 

https://www.youtube.com/watch?v=awf7Wdgv4yc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 18 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com