Plakat rukopisi

Упркос чињеници да је ћирилица под утицајем савремених медија и страних језика скрајнута из употребе у свакодневној комуникацији, СПКД „Просвјета“ изналази начина да је вреднује, истакне и опет врати на мјесто које јој припада. Ћирилица је писмо које је старо више од 1100 година, а Срби га као народ баштине готово више од 1000 година. То је једино писмо на свијету у којем је испоштовано правило једно слово – један глас.

Ћирилица не представља само писмо којим пише један народ, ћирилица представља идентитет и идентификацију српског народа. „Чувај, чедо моје, језик као земљу. Ријеч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?“, ријечи су Стефана Немање на самртничкој постељи.

Оне требају да нам послуже као опомена, да не заборавимо ко смо и које су наше истинске вриједности.

Један од највећих и најзначајнијих догађаја у историји српског народа јесте аутокефалност Српске православне цркве, а ова година обиљежава 800 година од тог догађаја. Поводом тога СПКД „Просвјета“ расписало је наградни конкурс „Моја оловка пише ћирилицом“ за избор најљепшег ћириличног писма у четири категорије. На конкурс се одазвало 127 основних и средњих школа из свих дијелова Републике Српске, које су послале 625 одабраних ћириличних рукописа својих ученика. На конкурс се одазвало 60 одраслих учесника, већином просвјетних радника. Овај податак нам говори да ћирилица није престала да се вреднује и да још увијек има много Срба који увиђају њену љепоту и значај. У прилог овоме иде и чињеница да је у многим школама заживјела калиграфска секција, која код својих ученика развија љубав према ћирилици и лијепом писању.

Бањалучки одбор Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ обиљежио је Дан словенске писмености (24. мај) свечаним завршетком свог пројекта „Моја оловка пише ћирилицом. Тог дана уручена су признања награђеним учесницима конкурса:

• Артур Антешевић – ученик другог разреда Основне школе „Иво Андрић“ из Ђулића код Теслића,добитник је прве награде „Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији млађих основаца.

• Теодора Мићић – ученица деветог разреда паљанске Основне школе „Србија“, добитница је прве награде „Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији старијих основаца.

• Аница Сикимић – матурант Средњошколског центра „Источна Илиџа“ из Источног Сарајева, добитница је прве награде „Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији средњошколаца.

• Немања Вукановић – просвјетни радник из бањалучке Основне школе „Петар Петровић Његош“, добитник је прве награде „Златно перо“ за ћирилични краснопис у категорији остали грађани.

Аутори првонаграђених рукописа добили су дипломе, новчане награде и књиге. Поред првог, другог и трећег мјеста, изабрано је још по дванаест рукописа из сваке категорије, а њихови аутори су добили књигу са посветом бањалучке „Просвјете“. Награде су уручили Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањој Луци, Слободан Наградић, члан главног одбора СПКД „Просвјета“ и академик Драго Бранковић.

У бањалучком Дому омладине, гдје је одржана завршна свечаност на којој су уручена признања награђеним учесницима конкурса, окупили су се ученици и њихови учитељи, наставници и професори од Билеће до Новог Града. Представљена је изложба најљепших ћириличних рукописа. Ова изложба ће након Бање Луке кренути у своју путујућу мисију школама широм Српске, с циљем промовисања ћирилице и лијепог писања.

Једна упаљена свијећа неће освијетлити пут, али ће упалити безброј других свијећа које ће то учинити. Бањалучка „Просвјета“ може бити поносна на своје прегалаштво којим освјетљава пут очувања ћирилице. Она је упалила једну свијећу. Остало је на нама.

Захваљујемо се свима који су нам помогли у реализацији овог пројекта, а нарочито сусретљивости пекарско сластичарског предузећа „Крајина клас“ („Мања“).

 

Гостовање др Јеленка Бојића, предсједника Градског одбора СПКД "Просвјета" Бања Лука, на Радио телевизији Републике Српске, а поводом обиљежавања Дана словенске писмености, можете погледати на линку:

 https://youtu.be/MQ91NAIoX0E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com