Plakat rukopisiУ оквиру пројекта Култура у пролазу у атријуму Градске управе сваког четвртка у септембру 2018. постављене су изложбе под заједничким називом Српски просвјетитељи са отварањем у 11 сати.

Четвртак, 06. септембра 2018. постављена је изложба Принц Растко – Монах Сава – 18 паноа са 128 слика. Свети Сава, први српски архиепископ, ударио је темеље аутокефалној српској цркви и српској духовности, а то је период стварања самосталне средњевјековне српске државе у 12. и 13. вијеку. 

 

 

Садржај:

- Друштвено-историјске прилике у доба Светог Саве

- Принц Растко – Монах Сава

- Архимандрит Сава

- Архиепископ Сава

- Прво поклоничко путовање Светог Саве

- Друго поклоничко путовање Светог Саве

- Пренос посмртних остатака Светог Саве

- Спаљивање моштију Светог Саве

- Захвалност Светом Сави  

 

О СПКД „Просвјета“, пројекту Српски просвјетитељи и изложби су говорили: др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука, мр Слободан Наградић, члан Главног одбора СПКД „Просвјета“, мр Жељко Вујадиновић, историчар. Изложбу је отворила мр Наталија Тривић, Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Града Бања Лука. Четвртак, 13. септембра 2018. отворена је изложба Почетак словенске писмености – 16 паноа са 116 слика. Ћирило и Методије имају кључне заслуге за почетке словенске писмености, учвршћивање хришћанства међу Словенима, развој њихове духовности и културе и тиме увођење у хришћански свијет, али и позиционирање словенских држава на историјској сцени.  

 

Садржај:

- Историјске околности у којима су дјеловали Ћирило и Методије

- Историјски развој словенске писмености

- Споменици Ћирилу и Методију широм словенскх земаља

- Иконостаси ликова Ћирила и Методија

- Црквени храмови и културне установе посвећени Светом Ћирилу и Методију

- Дјелатност ученика Ћирила и Методија

 

О изложби је говорио и исту отворио др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука. У наставку је промовисана књига Мирослава Субашића Прича о босоногом дјечака.

Четвртак, 20. септембра 2018. отворена је изложба У сусрет Вуку – 27 паноа са 185 слика. Вук Стефановић Караџић је својим дјеловањем Србији одшкринуо врата Европе, а то је период стварања модерне српске државности, када је извршена реформа језика и писма и ударени темељи модерне српске књижевности и културе у 19. вијеку.

 

Садржај:

- У сусрет Вуку

- Породично и приватно

- Културни и јавни рад

- Реформатор језика и писма

- Сакупљање народних умотворина

- Како су се сакупљале народне умотворине

- Вук као историчар, биограф, етнограф и публициста

- Рекли су о Вуку

- И послије Вука о Вуку

 

О изложби је говорио и исту отворио др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука. У натавку су ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ Бања Лука извели получасовни музички програм.

Четвртак, 27. септембра 2018. отворена је изложба Идућ' учи, у векове гледа – 18 паноа са 130 слика. Значај Доситеја Обрадовића за српску културу и просвјету је немјерљив. Он је у неписмену и сељачку Србију увео Европу, а то је период ослобађања од вишевјековног робовања под туђинском влашћу крајем 18. и почетком 19. вијека.

 

Садржај:

- Од Чакова до Плашког

- Од Далмације Средоземљем до Далмације

- Од Беча Средоземљем до Њемачке

- Од Лајпцига до Трста

- Од Трста до Београда

- Дјела Доситеја Обрадовића

- Потомци о Доситеју

 

О изложби је говорио и исту отворио др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука. У натавку су ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ Бања Лука извели получасовни музички програм.

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com