seminarСеминар за наставнике и професоре историје са подручја Бање Луке и околних општина организован је у сарадњи са Републичким педагошким заводом. Семинару је присуствовало око 90 наставника и професора историје. Реализован је 06. фебруара 2016. у Економској школи у Бањој Луци.

Тема семинара била је 1915. данас. Дио је ширег пројекта 1914–1918. данас, који Комисија за историју Градског одбора "Просвјете" из Бање Луке спроводи од 2014. године. У оквиру реализације пројекта већ је објављена публикација 1914. данас, као и документарни филм о одржаним трибинама и активностима у вези са стогодишњицом почетка Првог свјетског рата.

Предавачи на семинару 1915. данас били су:

Др Миле БЈЕЛАЈАЦ, директор Института за новију историју Србије. Бјелајац је афирмисани историчар. У проучавању војне историје 20. вијека остварио је запажене резултате. Његова књига посвећена Првом свјетском рату недано је објављена у Русији, на руском језику. Учесницима семинара предочио је војну ситуацију у Србији и Црној Гори 1915. и почетком 1916. и данашње контроверзе у вези са њом (Србија и Црна Гора 1915 – војни аспект и данашње контроверзе). Поред прегледа ситуације на бојиштима у Србији и Црној Гори, Бјелајац је истакао и данашње научне контроверзе у вези са њима (питање војних планова, организације и снабдијевања војске, жртава) и указао на темељна истраживања као претпоставку њиховог рјешавања.

Слободан ШОЈА, историчар и дипломата. Осим као професионални историчар, Шоја је оставио запажен траг и као дипломата – амбасадор Босне и Херцеговине у Француској и у Египту. Зналац више језика, Шоја је истраживао међународне утицаје на балканска збивања почетком 20. вијека. Посебно се бавио проучавањем "младобосанскe генерацијe", њеног израстања и профилисања у "револуционарну омладину", посвећену својим циљевима и спремну на личну жртву. Учесницима семинара представио је међународне околности у вези са Бањалучким велеиздајничким процесом (Бањалучки велеиздајнички процес – међународни аспект), међународни утицај тадашњих српских дипломата, акцију ослобађања на смрт осуђених у том процесу. Шоја је посебно истакао колико је за "Просвјету" био значајан прегалачки рад Васиља Грђића, првооптуженог у процесу.

Жељко ВУЈАДИНОВИЋ, историчар, предсједник Комисије за историју бањалучког одбора "Просвјете". Образложио је разлоге покретања и суштину "велеиздајничких процеса" у Хабзбуршкој монархији, од анексионе кризе до краја Првог свјетског рата. Претпоставке за покретање велеиздајничких процеса на простору Босне и Херцеговине у Првом свјетском рату стваране су превагом војне над цивилном власти, формирањем покретних војних судова, измјеном законодавства, увођењем "изнимних мјера" итд. Процеси су представљали дио хабзбуршких ратних циљева, дефинисаних знатно прије почетка Првог свјетског рата. Пажњу учесника семинара усмјерио је на Бањалучки велеиздајнички процес – разлоге његовог покретања, ток, резултате и последице (Бањалучки процес у систему велеиздајничких процеса у Хабзбуршкој монархији).

Послије сваког излагања разговарало се о појединим питањима.Предвиђено ја да излагања са семинара буду објављена у посебном зборнику радова 1915. данас.

Поред професора и наставника историје, семинару су присуствовали Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода; Милија Марјановић, савјетник за историју у Заводу; Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" Бања Лука; Миленко Јевђевић, секретар Градског одбора; Слободан Наградић и Михајло Вујовић, чланови Главног одбора "Просвјете"; Нада Вулић, директорица Економске школе у Бањој Луци.

Градски одбор "Просвјете" Бања Лука и његова Комисија за историју захваљују се на сарадњи Републичком педагошком заводу и Економској школи, предавачима и професорима и наставницима историје који су присуствовали семинару.

ПРЕДСЈЕДНИК КОМИСИЈЕ ЗА ИСТОРИЈУ

Жељко ВУЈАДИНОВИЋ

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com