Plakat rukopisi

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Градски одбор Бањалука, циклусом предавања „Стогодишњи помен Петру Кочићу“започиње обиљежавање вијека од смрти једног од најзначајнијих писаца српске књижевности.

Прво предавање одржано је у четвртак увече у великој сали Академије наука и умјетности РС у Бањалуци.

 

 

 

Предавања су одржали проф. др Ранко Поповић (КОЧИЋЕВА КЊИГА СТАРОСТАВНА) и проф. др Душко Певуља (ПЕТАР КОЧИЋ – МИСЛИТИ СЛОБОДНО).

У невеликом приповједачком опусу Петра Кочића, гдје је знатно више даровитих скица неголи довршених цјелина, својом недовршеношћу, али и посебношћу умјетничке намјере издваја се цртица под насловом „Из староставне књиге Симеуна Ђака“.

Мистериозна књига о Симеуну Ђаку, коју је ауторова умјетничка уобразиља најавила читаоцу као штиво у коме је списана и запечаћена судбина свију земаља и народа“, и која ће добити одговарајуће мјесто тек у пародијском контексту приповијетке Ракијо, мајко“, открива нарочиту Кочићеву склоност према језику и тону пророчких оштровидих казивања, односно наших древних средњовјековних рукописа− казао  је Поповић.

Посебно се осврнуо на језичко богатство које краси Кочићева књижевна дјела.

У опширном и надахнутом казивању обухватио је благо које је скривено у приповијеткама писца са Змијања.

Њега су, уистину, стезали и видљиви и невидљиви окови; ове прве је раскидао дјелујући као народни трибун и слободар, о другима је понешто натукнуо преко својих књижевних ликова и у писмима ближњима, али оно што га је коначно помело и сломило није могао да искаже − истакао је Поповић.

Професор доктор Душко Певуља говорио је о писцу и трибуну у предавању под насловом  „Петар Кочић −мислити слободно“.

Ријетко је код неког српског писца живот толико испреплетен са дјелом као што је то код Кочића случај. Животна стварност је кључни залог у његовом књижевном дјелу −навео је Певуља.

Осврнуо се на најпознатије ликове рођене из пера писца који је био борац за правду.

Кочићеви најуспјелији јунаци, Давид Штрбац и Симеун Ђак, велики су заточеници слободе. И један и други освајају посебне просторе да би били слободни, а то за њих значи да би слободно говорили − сматра Певуља.

Петар Кочић (18771916), пјесник, писац и политичар, рођен је у селу Стричићи, на планини Мањача, код Бањалуке. Основну школу је похађао у манастиру Гомионица, гдје му је отац био игуман. Написао је три збирке приповиједака, од којих су и С планине и испод планине и Јауци са Змијања и двије политичко-социјалне сатире: Јазавац пред судом и Суданија.

 

 

Комплетан аудио снимак предавања може се преслушати на следећим линковима:
Проф. Душко Певуља
Проф. Ранко Поповић

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com