Plakat rukopisi

Предавање Кочићевим трагом одржано je у Културном центу Бански двор у Бањалуци у оквиру циклуса Стогодишњи помен Петру Кочићу, које организује СПКД Просвјета, Градски одбор Бањалука.

 

 

 

Предавања су одржали доцент доктор Боривоје Милошевић који је говорио о теми Петар Кочић − крајишки барјак, док је историчар Зоран Пејашиновић говорио о теми Васо Глушац – непознати Кочићев биограф.

Др Боривоје Милошевић, иначе члан Градског одбора СПКД Просвјета Бањалука, рекао је да је Петар Кочић био познат као писац, али да се у његовој личности стопило неколико карактера. Он је српски посланик у тадашњем босанском парламенту, непоштедни критичар аустроугарске управе, борац за аграрну реформу, публициста, оснивач и уредник неколико угледних српских књижевних и политичких листова – истакао је Милошевић.

Историчар Зоран Пејашиновић најавио је да ће ускоро бити објављена цјеловита биографија великог српског писца и народног трибуна Петра Кочића. Аутор те биографије је пишчев пријатељ и кум Васо Глушац.

Глушац је пратио Кочићев живот од сарајевске Гимназије до смрти у београдској душевној болници. Он је, пред крај свог живота у Београду, одлучио да сабере своја раније објављена дјела о Кочићу, те да их прошири и допуни – казао је Пејашиновић.

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com