Након Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Бања Лука, у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, расписује наградни конкурс под називом „Моја оловка пише ћирилицом“. Тема конкурса је избор најљепшег ћириличног рукописа у четири категорије учесника:

1. Млађи основци (1, 2, 3, 4. и 5. разред),

2. Старији основци (6, 7, 8. и 9. разред),

3. Средњошколци,

4. Остали грађани.

За сваку категорију учесника одабрана су три различита текста, од којих је један, по сопственом избору, потребно преписати писаним ћириличним рукописом (на једној страници бијелог папира, без видљивих линија, формат А4, хемијска оловка или наливперо, плава или црна боја). На полеђини је потребно написати податке о сачинитељу: име и презиме, разред, школа, град. (Остали грађани уписују: име и презиме, град, број телефона.) Текстови се могу пронаћи на веб-страници Републичког педагошког завода Републике Српске (rpz-rs.org) и СПКД „Просвјета“ Бања Лука (prosvjetabl.org), а достављају се у све школе као саставни дио овог конкурса.

 

Начин реализације конкурса:

У свакој школи потребно је реализовати конкурс до 31. 3. 2023. године.

По три најљепша рукописа из сваке ученичке категорије потребно је до 10. 4. 2023. године доставити на адресу:

СПКД „Просвјета“ Бања Лука, Јеврејска бр. 30, (Библиотека), 78000 Бања Лука.

СПКД „Просвјета“ Бања Лука ће на Дан словенске писмености (24. 5. 2023. године) прогласити најљепше ћириличне рукописе на нивоу Републике Српске и, у присуству награђених, премијерно представити изложбу најљепших ћириличних рукописа. Идеја СПКД „Просвјета“ Бања Лука је да се најљепши рукописи штампају на великим плакатима и да, као покретна изложба, крену на пут промовисања ћирилице и лијепог писања.

Награде:

По три учесника конкурса са најљепшим ћириличним рукописом из сваке категорије (на нивоу Републике Српске) добиће диплому (Златно, Сребрно и Бронзано перо за ћирилични краснопис) и уручиће им се новчана награда и књига са посветом СПКД „Просвјета“ Бања Лука. Од свих осталих рукописа биће изабрано по 10 најљепших из сваке категорије, а њихови аутори биће награђени књигом са посветом СПКД „Просвјета“ Бања Лука.

Напомена:

Остали грађани самостално учествују на конкурсу. Њихови радови биће вредновани и награђени по наведеним конкурсним правилима. Посебно позивамо просвјетне раднике да своје радове доставе заједно са радовима својих ученика.

Млађи основци(pdf)

Старији основци(pdf)

Средњошколци(pdf)

Одрасли(pdf)

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com