IMG 5170У Бањој Луци је 4. марта 2016. године одржана Годишња скупштина Градског одбора СПКД “Просвјета“ Бања Лука у просторијама Народне и универзитетске библиотеке РС, на којој су усвојени:Извјештај о раду за 2015. годину; Финансијски извјештај за 2015. годину ; Програма рада Друштва за 2016. годину. Осим усвојених докумената  изабрани су нови чланова  Градског одбора  СПКД „Просвјета“ Бања Лука и извршен је избор чланова Скупштине СПКД „Просвјета“. Годишњој скупштини Градског одбора „Просвјете“ Бања Лука присуствовали су и чланови Главног одбора СПКД  „Просвјета“: Михајло Вујовић,  Слободан Наградић и Неђо Ђевић, који су  поздравили рад Скупштине и пожељели успјешан рад СПКД „Просвјета“ у наредном периоду.

На скупштини је разматран и усвојен ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2015. ГОДИНУ

Извјештај о раду Градског одбора СПКД '' Просвјета'' Бања Лука за период јануар 2015 − фебруар 2016. године поднио је предсједник  ГО СПКД '' Просвјета'' др Јеленко Бојић, који је  након  набројаних  податка о реализоаваним активностима  истакао да је“Градски одбор 'Просвјете' у Бањој Луци успјешно испунио своју мисију“.

Активности у 2015. години започете су одржавањем Годишње скупштине СПКД „Просвјета“ у свечаној сали АНУРС-а23. јануара 2015. године на којој су усвојена сљедећа документа: Извјештај о раду за 2014. годину; Финансијски извјештај за 2014. годину; Приједлози годишњих планова рада Комисија при Градском одбору за 2015; Програм рада за 2015. годину и извршене су одређене кадровске промјене у саставу Градског одбора. Присутни гости су поздравили рад Скупштине и пожељели успјешан рад СПКД „Просвјета“ у наредном периоду.  

Промоције књига 

3. марта 2015 – Промоција Зборника радова Украјинско питање данас у НУБ Бања Лука. О Зборнику су говорили проф. др Никола Поплашен, др Душан Пророковић, др Зоран Милошевић и мр Слободан Наградић.

18. марта 2015 - Промоција књига проф. др Ранка Поповића Традиција без катарзе и Ријечи за сретање у Културном центру Бански двор. Промоцију је водила мр Данијела Јелић, а о књигама су говорили доц. др Душко Певуља, проф. Милка Рисовић и аутор (проф. др Ранко Поповић).

24. марта 2015 – Промоција књиге Жака Огара Европа је скончала на Косову у свечаној сали АНУРС. На промоцији су говорили: мр Слободан Наградић, члан Главног одбора СПКД „Просвјета“, др Јован Ћулибрк – епископ Пакрачко-славонски, мр Жељко Будимир, професор са Факултета политичких наука у Бањој Луци и аутор (Жак Огар), француски пензионисани официр који је боравио у саставу мировних снага на Косову и Метохији непосредно послије бомбардовања СР Југославије.

27. априла 2015 – Промоција Споменице Младе Босне чији је приређивач академик Војислав Максимовић у сали за промоције НУБ Бања Лука. О књизи су говорили мр Слободан Наградић, мр Жељко Вујадиновић, др Боривоје Милошевић и аутор (академик Војислав Максимовић).

25. септембра 2015 – Промовисана књига Записи – Страдања Срба на Косову и Метохији од Биљане Живковић у сали за промоције НУБ Републике Српске. О књизи, која говори о страдању Срба на Косову и Метохији, су говорили мр Слободан Наградић, др Радивоје Керовић и ауторка (Биљана Живковић).

Циклус предавања „Изазови и странпутице српске политике“

Мр Данијела Јелић, један од потпредсједника Градског одбора „Просвјете“ Бања Лука, је осмислила, планирала, договорила са предавачима и успјешно водила циклус предавања, која су одржана у свечаној сали АНУРС.

27. марта 2015 –  Др Ђорђе Вуковић, професор на Факултету политичких наука Бања Лука и члан Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука одржао је предавање под називом: Шта је српска политика без културе и просвјете.

23. априла 2015 – Др Невенко Врањеш, доцент на Факултету политичких наука и члан Градског одбора „Просвјете“ одржао је предавање Некажњени ратни злочини у Босни и Херцеговини.

27. маја 2015 –  Мр Жељко Будимир, професор на Факултету политичких наука у Бањој Луци и члан Градског СПКД „Просвјета“ Бања Лука одржао је предавање Украјинска криза – руска (гео)стратешка дилема.

09. јуна 2015 –  Мр Олег Солдат, са Филозофског факултета Бања Лука одржао је предавање Амерички југ и српски Запад – четири лекције о аутономији из амертичког грађанског рата. 

Изложбе

06. априла 2015 – У галерији „Ђура Јакшић“ на Филолошком факултету у Бањој Луци отворена је изложба „У сусрет Вуку“, која је оглашена посебно дизајнираним плакатом који је истовремено и каталог. Била је то својеврсна свечаност коју је водио Миленко Јевђевић, књижевник и секретар Градског одбора друштва „Просвјета“, а којој су присуствовали представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, директор Републичког педагошког завода, декан Филолошког факултета Бања Лука, декан Академије умјетности Бања Лука, представник града Бања Лука, награђени ученици основних и средњих школа са својим наставницима и професорима, представници медија, остали гости и посјетиоци. О Вуку Стефановићу Караџићу говорио је доц. др Душко Певуља, члан Градског одбора, а о садржају и настанку саме изложбе говорио је, њен идејни творац, др Јеленко Бојић, предсједник Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука, који је у обликовање садржајне поставке уложио вишемјесечни труд и замашно знање о животу, раду и дјелу Вука Стефановића Караџића. Пригодним обраћањем изложбу је отворио декан Филолошког факултета у Бањој Луци др Младенко Саџак. 

У склопу ове манифестације уприличена је додјела захвалница, диплома и награда за ученике основних и средњих школа чији су литерарни радови, на тему Вук Стефановић Караџић у српској књижевности, изабрани као најбољи.

Манифестација је била добро попраћена средствима јавног информисања, тонски снимљена и све је то стављено на сајт Градског одбора СПКД „Просвјета“ Бања Лука с циљем да се и други могу упознати.

Изложба је урађена у два примјерка с јасно истакнутим обиљежјем Градског одбора „Просвјете“ Бања Лука и оба су кренула у своју путујућу мисију. До сада је изложба обишла 15 основних школа и двије средње школе на подручју града Бања Лука, основне школе у Рогатици, Власеници, Братунцу и Вишеграду, те културне центре у Српцу, Дрвару, Рогатици и Вишеграду и Завичајни музеј у Градишци.

Иако нисмо предвидјели посебну књигу утисака због тога што је изложба путујућа и често је преузимају и постављају лица која се први пут сусрећу са изложбом, па би чување књиге утисака било додатно оптерећење, ипак је пристигло и писаних утисака из средина гдје је изложба гостовала, као и усмених мишљења наставника и директора школа којима се изложба оцјењује као успјешан и веома користан подухват Градског одбора „Просвјете“. Евентуалне примједбе ће послужити за њену корекцију у неком наредном издању у цјелости или дијеловима који се оштете, јер изложба стално путује и постоји реална могућност да дође до оштећења.

Изложба је урађена и у електронској верзији и као СD у 100 примјерака са препознатљивим омотом и обиљежјем Градског одбора „Просвјете“ и подијељена свим основним и средњим школама на подручју града Бања Лука, а као поклон сарадницима и посебно заинтересованим лицима.

Изложба је постављена и на сајту Градског одбора „Просвјете“ у рубрици Стваралачки угао, те је тако постала доступна свим заинтересованим.

10. фебруара 2016 – У галерије НУБ Републике Српске отворена је изложба „Најљепши ћирилични рукописи“ која је сачињена од првонаграђених и свих лијепих рукописа који су приспјели на конкурс „Моја оловка пише ћирилицом“. Комисија је одабрала из сваке категорије најуспјелије радове од којих је припремљена покретна изложба краснописа, која је кренула у школе и друге заинтересоване културне средине. Иста изложба је урађена и у електронској форми, те ће тако бити доступна свима преко web-странице Градског одбора „Просвјете“. Сам чин отварања био је веома свечан: поред веома лијепе поставке саме изложбе, истовремено је приказивана и електронским путем, уз успјешно вођење књижевника Миленка Јевђевића, секретара Градског одбора и свечано обраћање: домаћина Љиљане Зечић, директорице НУБ, др Предрага Дамјановића, директора Републичког завода Републике Српске и др Јеленка Бојића, предсједника Градског одбора  СПКД „Просвјета“ Бања Лука.На свечаности су уручене дипломе и награде најбољим поједицима које је Комисија прогласила, као и писмено признање свим школама чији су ученици учествовали на конкурсу.

 Издавачка дјелатност

У току маја и јуна 2015.  Градски одбор СПКД „Просвјета“ је издао двије књиге: збирку пјесама за дјецу Шта ко сања Петра Ђаковића и књигу 1914. ДАНАСалманах, као посебно издање, а то је зборник текстова са предавања која су одржана 1914. године у разним срединама у организацији Градског одбора у склопу обиљежавања стогодишњице почетка Великог рата.

Уз обиљежавање стогодишњице Бранка Ћопића Градски одбор „Просвјете“ је у новембру 2015. издао књигу проф. др Ранка Поповића Пјесник великог помирења и посебно издање Баште сљезове боје коју је приредио исти аутор. 

Половином септембра 2015. Градски одбор „Просвјете“ је са својим издањима (три књиге) учествовао на Сајму књига у Бањој Луци и крајем октобра 2015. на Сајму књига у Београду.

Из штампе је изашла збирка пјесма Човјек надомак себе књижевника Ђорђа Вуковића.

Најуспјелији радови приспјели на Конкурс „Моја оловка пише ћирилицом“ су у штампи, у виду каталога уз изложбу, као посебног издања Градског одбора „Просвјете“, а што ће се дисрибуирати у школе, мјеста гдје млади уче писање и љепоту ове културне тековине.

Обиљежавање важних догађаја и личности

  Градски одбор „Просвјете“ је обиљежио двије важне годишњице: стогодишњицу бањалучког велеиздајничког процеса и стогодишњицу рођења књижевника Бранка Ћопића.

06. фебруара 2016 – У амфитетру Економске школе у Бањој Луци за око 100 професора историје основних и средњих школа регије Бања Лука реализовани су сљедећи садржаји:

-          Др Миле Бјелајац, историчар, директор Института за новију историју Србије: „Србија и Црна Гора 1915 – војни аспект и данашње контраверзе“

-          Мр Слободан Шоја, историчар и дипломата: Међународна јавност и бањалучки велеиздајнички процес 1915.   

-          Мр Жељко Вујадиновић: Бањалучки велеиздајнички процес у систему велеиздајничких процеса у Хабзбуршкој монархији.

Предавачи су у обавези да доставе писане радове који ће се штампати као посебна књига под називом „1915. ДАНАС“. Књига ће представљати дио пројекта Велики рат након 100 година (за 2015), који треба да се реализује издавањем пет књига.

13. фебруара 2016 – У амфитетру Техничке школе Бања Лука за око 100 професора српског језика и књижевности основних и средњих школа на подручју града Бања Лука су реализовани сљедећи садржаји:

-          Др Предараг Дамјановић: Нужност усаглашавања рада културних и научних институција и Републичког педагошког завода

-          Др Јеленко Бојић: Представљање рада Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука

-          Проф. Др Ранко Поповић: Особености Ћопићевог уметничког поступка

-          Проф. Др Душко Певуља: Приповједни поступци у Башти сљезове боје Бранка Ћопића

-          Промоција књига:

                 Бранко Ћопић: Башта сљезове боје

                 Ранко Поповић: Пјесник великог помирења      

Конкурс за избор најљепшег ћириличног рукописа:

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Градски одбор Бања Лука је уз подршку Републичког педагошког завода Републике Српске расписао у септембру 2015. Конкурс под називом Моја оловка пише ћирилицом, с циљем да изабере најљепше ћириличне рукописе у четири категорије, преписујући задане и одабране текстове.

На Конкурс је пристигло 117 радова у категорији „Млађи основци“ (2, 3, 4. и 5. разред) из 55 школа, 108 радова у категорији „Старији основци“ (6, 7, 8. и 9. разред) из 62 школе из Републике Српске. У категорији „Средњошколци“ пристигло је 40 радова из 22 школе, а у категорији „Одрасли“ 38 радова. Најмлађи учесници су ученици другог разреда основне школе (7 година), а најстарији су Живорад Милошевић (1936) и Стеван Чегар (1938), оба из Бање Луке.

Градски одбор је именовао Комисију за избор најљепшег ћириличног рукописа која је

је договорила критерије, руководећи се правилима писања која су дефинисана у правопису српског језика и у уџбеницима за наставни предмет Српски језик, цијенећи труд и посвећеност аутора, одабир средстава за писање, прегледност и уредност, као и општи утисак који оставља написани текст.

-            Златно перо за ћирилични краснопис добили су: Ведран Рогић из Бање Луке,Софија Савановић из Бање Луке,Божидар Танасиловић из Билеће иБошко Ћаћић из Рогатице.

-            Сребрно перо за ћирилични краснопис добили су: Марија Тешић из Какмужа (Петрово),Бојана Кончар из Приједора,Иван Самарџић из Билеће и Бранка Јевђевић из Бање Луке.

-          Бронзано перо за ћирилични краснопис добили су: Сава Лојпур из Билеће,Аника Крљуш из Мокрог (Пале), Никола Спајић из Фоче и Горан Дедић из Бање Луке.

Свим школама учесницима на Конкурсу додијељена је посебно штампана Захвалница, а појединци са најљепшим рукописом у школи (у свакој категодији) књигу „Башта сљезове боје“ са посветом Градског одбора „Просвјете“ Бања Лука, која је штампана у склопу обиљежавања 100-годишњице рођења Бранка Ћопића. Најбољи појединци у свакој категорији су добили посбено штампану Диплому за најљепши рукопис–сва издања Градског одбора „Просвјета“ Бања Лука и новчане награде.

Јавне трибине

15. септембра 2015 – одржана је Јавна трибина о теми Стогодишњица геноцида над Јерменима у свечаној сали АНУРС. О овој значајној теми из историје јерменског народа говорили су архимандрит из Дамаска Хусиг Мардиросијан, епископ Пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк) и мр Слободан Наградић

Рјешавање услова рада Градског одбора „Просвјете“

У оквиру рјешавања проблема смјештаја Градског одбора „Просвјете“, делегација  је обавила разговор са директором Културног центра Бански двор и добијено је обећање и сагласност да дио својих активности „Просвјета“ може реализовати у просторијама Банског двора без било какве накнаде, с тим да се мјесечни план унапријед достави како би се могао укомпоновати у остале активности које се реализују у Банском двору. Према изјави директора, канцеларијски простор у Банском двору није могуће ником додјељивати.

Градској управи је поново упућен захтјев за рјешавање смјештаја друштва „Просвјета“, и за сада је тај проблем још увијек на почетку. Секретаријат за друштвене дјелатности је захтјев прослиједио Секретаријату за просторно уређење Града, који нас је обавијестио да би требали склопити уговор за евентуални простор, али би из њега произилазиле и материјане обавезе које се базирају на законским прописима, а онда би то повлачило и одговорност за неиспуњавање тих обавеза. Пошто немамо било каквих сигурних средстава финансирања, нисмо могли склопити такав уговор.

Предузете су одређене активности за обезбјеђивање намјештаја за будући канцеларијски простор. Упућен је захтјев Мтел-у, који је размотрен па једодијељен расходовани намјештај који је у доста добром стању, те смо га привремено смјестили у НУБ РС. То је подстрек да се убрза стварно обезбјеђивање простора у који би се тај намјештај могао смјестити, јер без властитог простора није могуће радити и чувати било какву документацију и властита издања књига.

На  сједници Скупштине ГО СПКД „Просвјета“  Бања Лука представљен је и усвојен

Програм рада Друштва за 2016. годину 

Комисија за историју представила је Пројекат„Велики рат након 100 година“ (програм рада за период 2014-2018), који је замишљен као скуп различитих активности:организација тирбина, јавних предавања, позоришних представа, видео (филмских) остварења, штампања посебних публикација. Пројекат би требало реализовати за сваку годину посебно. У пројекту би се окупљали сарадници из Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије. Разумљиво, реализација комплетног пројекта условљена је обезбјеђењем минимума средстава (добар дио активности релазује се на волонтерској основи).

До краја 2014. реализован је план активности за дио пројекта. Организоване су јавне трибине и предавања на различите теме у Бањој Луци, Челинцу, Српцу, Градишци, КоторВарошу. Поред отворених јавних предавања, у Бањој Луци су одржана предавања у Гимназији и Техничкој школи. Снимљен је документарни филм о тим активностима и објављен зборник радова „1914. ДАНАС, који је приредио Слободан Наградић. Реализацију овог дијела пројекта финансијски је подржала Канцеларија за дијаспору Владе Републике Србије.

Реализација друге фазе пројекта је у току. Она обухвата циклус предавања на различите теме, које су 06. фебруара 2016. године одржалисардници на пројекту професорима и наставницима историје са ширег подручја бањолучке регије, што је представљало и саставни дио њиховог стручног усавршавања. Ауторизована предавања биће објављена у посебном зборнику под називом: „1915. ДАНАС, чији ће приређивач бити мр Жељко Вујадиновић.

Трећа фаза пројекта чија реализација је предвиђена током 2016. године, такође, у виду одржавања јавних предавања и трибина, посебно је предвиђена професорима и наставницима историје и српског језика и књижевности, као и штампање одговарајућег зборника радова. У оквиру реализације овог дијела пројекта предвиђена је првенствено обрада разних тема из свакодневног живота под окупацијом у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори. Предвиђено је да предавачи буду истакнути научници из научних установа у Србији и активисти Градског одбора „Просвјете“ из Бања Луке. Ауторизована предавања биће објављена у посебном зборнику под називом „1916. ДАНАС, чији би приређивач био мр Жељко Вујадиновић.

Програмом рада  у 2016. године планиране су и сљедеће активности:

-          Обиљежавање 100-годишњице смрти Петра Кочића;

-          Обиљежавање 210-годишњице доласка Доситеја Обрадовића у Србију;

-          Стогодишњица Бањалучког велеиздајничког процеса;(даље активности на обиљежавању путем предавањаи сарадњом са институцијама које би требало да реализују документарно-играни филм о овом историјскомдогађају...);

-          Школа под називом „Историја српске културе“

За сваку од наведених активности потребно је обезбиједити финансијска средства, а што је могуће једино ако постоје унапријед припремљени и добро осмишљени пројекти из наведних области којима би се конкурисало. Између добре идеје и завршетка активности постоји процес: идеја – израда пројекта – обезбијеђивање финансијских средстава – организација активности – реализација – информисање јавности – сагледавање позитивних и негативних искустава – сагледавање утрошка финансијских трошкова – извјештавање надлежних органа – израда публикације о активности – дистрибуција публикације. Свим фазама треба посветити велику пажњу. За сваку од наведених активности ће се задужити предсједници одговарајућих комисија Градског одбора „Просвјете“ и више чланова који ће имати задатак да осмисле, напишу пројекат и конкуришу на евентуално објављене конкурсе.

-          Промоција књижевних дјела (према евентуалним потребама...);

-          Издавачка дјелатност (према расположивим средствима);

            На Годишњој скупштини СПКД "Просвјета", Градски одбор Бања Лука  изабрани су нови чланова  Градског одбора  СПКД '' Просвјета''  Бања Лука и извршен је избор чланова Скупштине СПКД  '' Просвјета''.

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 23 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com