knjiga-sr

У издању ЈУ „Службени гласник Републике Српске“ и СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука, у марту 2015. изашло је друго, значајно допуњено издање књиге аутора проф. др Милана Благојевића под насловом „Неуставна ретроактивна примјена инкриминације злочини против човјечности у пракси Суда Босне и Херцеговине – Поремећена прецедентизација права“.

Ријеч је о сложеном дјелу које и овај пут представља дубоку и свестрану анализу инкриминације злочини против човјечности, како у међународном праву, тако и у позитивном домаћем праву. У књизи није анализирана искључиво пракса Суда БиХ и Уставног суда БиХ, већ и пракса Хашког трибунала и Европског суда за људска права у вези са овом инкриминацијом. Аутор је исправно запазио нешто о чему у домаћој, а ни у иностраној правној литератури, до сада није писано. Наиме, у монографији је научно основано указано на то да тек ступањем на снагу Римског статута Међународног кривичног суда 2002. године ова инкриминација у свом бићу добија нове елементе који су од кључне важности, а што поменуте судске институције нису могле (а можда ни хтјеле) уочити. Ради се о широком и систематском нападу против цивилног становништва те о знању учиниоца за постојање таквог напада, који као елементи ове инкриминације до појаве Римског статута нису били прописани ни у једном међународном општем правном акту, као ни у законодавству на простору бивше СФРЈ. Стога се код таквог стања ствари не може, а да то буде уставно и законито, оптуживати и осуђивати појединце за инкриминацију из члана 172. Кривичног закона БиХ из 2003. године (што се ипак чини у пракси Суда БиХ и Уставног суда БиХ), када ње са бићем одређеним тим чланом напросто није било у вријеме протеклог рата у БиХ. У томе се огледају изворност и допринос овог дјела изучавању наведене проблематике.

И овај пут аутор аргументовано указује на нешто што је заједничко анализираним и другим судским одлукама, а што представља квинтесенцију монографије. То је чињеница да је у анализираним (као и бројним другим) судским предметима неуставно ретроактивно суђено, односно пресуђивано, не само индивидуално одређеним физичким лицима него и Републици Српској.

Тиме се Република Српска жели и на овај начин приказати као „злочиначка“ творевина, са крајњим циљем њене политичке и уставноправне делегитимизације и деконструкције као ентитета у дејтонској БиХ. Ријеч је о дјелу које може бити од користи не само правницима него и историчарима и политиколозима који имају намјеру да прошире своја сазнања и да научно истраже и продубљеније сагледају послијератни развој БиХ. Ову студију одликују јасно изражавање и једноставан стил, ради чега је пријемчива најширем кругу читалаца. Друго, допуњено издање ове монографије написано је двојезично, на српском и на енглеском језику.

knjiga-en

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 175 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com