Милош Ковачевић: Српски идентитет нестаје са ћирилицом

Александра Маџар
Милош Ковачевић: Српски идентитет нестаје са ћирилицом

Бањалука - Ако се језик утопи, топи се са њим и народ, а без језика народа, нема народа. Нигдје не постоји такав однос између језика и писма, као код ћирилице и српског језика. Губљењем ћирилице већ је пола пута пређено у губљењу српског идентитета.

Истакао је ово угледни српски лингвиста Милош Ковачевић на предавању "Српски језик и писмо данас" одржаном у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске. Предавање које је окупило много оних које се брину за судбину српског језика и традицију и који су са поштовањем слушали Ковачевића, организовао је бањалучки одбор Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета".

Посебан акценат српски лингвиста ставио је на стогодишњицу Сарајевског атентата.

- Никада се није десило у историји српског народа и ниједног народа на кугли земаљској да је једна окупаторска власт успјела у свим земљама које никада нису биле уједињене, забранити и писмо и језик којим тај народ говори - казао је Ковачевић.

Ако забраните народу и писмо и језик, нагласио је он, тај народ стављате ван закона, а посебно у Бањалуци гдје је вођен велеиздајнички процес и гдје је 156 најзнаменитијих Срба тог времена било у самом процесу.

- Основна оптужба је била што пишу ћирилицом, односно што су у вези са ћирилицом која показује везу са Србијом. Ако је ћирилица веза са Србијом, а данас је нема ни у Србији ни у РС, шта смо ми данас - категоричан је Ковачевић.

Није заборавио ни "чувара" српског језика Петра Кочића.

- Кочић је један од оних који су се највише борили за опстанак српског језика у вријеме Аустроугарске. Кад данас читате Кочићеве текстове видјећете да се мало шта измијенило. Умјесто германизације ставите англицизацију и видјећете да је српски језик угроженији него што је био, али Кочића више нема - указао је Ковачевић.

Када је ријеч о српском језику, цијењени лингвиста сматра да је он најугроженији у Републици Српској, али да његову угроженост не производи толико РС, колико матица из које је и сам Ковачевић дошао - БиХ.

Разочаран бројем неписмених у средини која има велики број факултета, неписменост је описао као неку врсту имиџа.

- Српски језик нико не учи, ни на медицини, ни на праву. Ви ако хоћете да идете у корак са имиџом, морате да будете супротно ономе што је нормално, а оно што је нормално, је да свако нормалан мора бити писмен. Данас је само понеки ненормалан писмен - сматра Ковачевић.

Нагласио је да су хитно потребне промјене у образовању, медијима, култури, уопште мас-медијима.

- Сви морамо бити свјесни да су нам блиски само они са којима можемо разговарати и да су људи заједнице правили само на основу језика - закључио је овај велики познавалац српског језика.

Спас језика

- Спасити га можемо, ако се понашамо као сви други који имају проблеме са политичким језиком. То може исто да се ради у Бањалуци, да кажемо, ми немамо ништа против тога да муслимани седмицу зову хефта, али ми ћемо направити посебну лекцију у школи у којој кажемо да муслимани имају одређене специфичности које их одражавају у суштини једног језика какав је сваки полицентрични језик - каже Милош Ковачевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана