Бабић: Чланови Младе Босне били истински хероји

Срна
Бабић: Чланови Младе Босне били истински хероји

Котор Варош - Историчар и књижевник Јован Бабић из Бањалуке истакао је вечерас у Котор-Варошу да су чланови покрета "Млада Босне", који су дјеловали уочи Првог свјетског рата, били истински хероји свога времена, али да је требало превише времена да те историјске чињенице изађу у јавност.

На предавању о историји српског народа у периоду аустроугарске владавине на тему "Млада Босна и аустроугарска ратна политика 1914-1918", Бабић је истакао да је антагонизам код чланова "Младе Босне" изазивао и однос аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда према Србима, који је говорио да "Срби нису дорасли да се пореде ни са циганима".

Предавање је одржано у присуству великог броја Которварошана у Средњошколском центру Никола Тесла, у организацији Градског одбора Српског културног и просвјетног друштва /СКПД/ "Просвјета" Бањалука и Општинског одбора "Просвјете" Котор-Варош.

Професор на Филозофском факултету у Бањалуци Боривоје Милошевић говорио је о књизи "Аустроугарска ратна политика" аутора Ђорђа Микића, гдје су детаљно описани догађаји из тог периода с намјером да се читалачка публика упозна са историјом српског народа и значајем борбе за слободу.

Он је рекао да је Први свјетски рат у српској историографији донекле запостављен, те да многа питања још нису обрађена, што представља позив младим истраживачима да се наставе бавити овим периодом.

Предсједник Градског одбора "Просвјете" Бањалука Јеленко Бојић рекао је да ће овакво предавање биће одржано у још шест општина у бањалучком крају.

Он је подсјетио да ће СПКД "Просвјета", у сарадњи са Канцеларијом за дијаспору Владе Србије, обиљежити низом манифестација 100 година од почетка Првог свјетског рата, те да се велики број интелектуалаца прихватио дужности да ради на очувању идентитета свог народа.

"Биће организована бројна предавања, позоришне представе и изложбе којима се жели указати да се историја не може мијењати и да Срби нису кривци за почетак Првог свјетског рата", рекао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана