Književnost

Zakonik cara Dušana - istorijski dokument na pet svjetskih jezika

Zakonik cara Dušana - istorijski dokument na pet svjetskih jezika
Zakonik cara Dušana - istorijski dokument na pet svjetskih jezika

Fototipsko izdanje replike atonskog i hilandarskog rukopisa Zakonika cara Dušana iz 14. vijeka predstavljeno je u četvrtak naveče u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci.

Ovo izdanje Dušanovog Zakonika objavilo je bratstvo manastira Hilandar uz suizdavaštvo Srpskog pravoslavnog udruženja "Sveti Sava" iz Novog Sada, a banjalučku promociju organizovalo je SPKD "Prosvjeta" Banjaluka.

Replika se sastoji iz drvene kutije, teksta Zakonika ukoričenog u kožni povez i optočenog kovanim gvožđem i prevoda na savremeni srpski jezik i pet svjetskih jezika - engleski, ruski, njemački, francuski i grčki.

Kutija, koja je sastavni dio ovog projekta, replika je sličnih kutija iz 14. vijeka. Da bi se veličina i značaj Zakonika približili najširem auditorijumu, u posebnoj knjizi priređeni su opšti podaci o Zakoniku i vremenu u kojem je nastao, kao i tekst cijelog Zakonika objedinjen iz svih dosad pronađenih rukopisa.

Milan Kićevac, povjerenik "Prosvjete" za Mađarsku, rekao je da je ideja bila da se jedno od velikih srpskih znamenja približi običnom čovjeku, ali i da se pomogne obnova manastira Hilandar, s obzirom na to da će sav prihod od prodaje biti namijenjen za tu svrhu.

On je dodao da je izrada replike trajala duže od dvije godine, uz blagoslov igumana Carske lavre Metodija, a može da se kupi posredstvom Udruženja "Sveti Sava" u Novom Sadu, a uskoro i u prostorijama banjalučke "Prosvjete".

"Replika obuhvata sve članove zakonika, kratak istorijat, ilustracije i prevod, a svaki prevod pokušali smo da ostvarimo na savremene jezike, kako bi bio u duhu vremena u kojem živimo", rekao je Kićevac.

Svi primjerci replike, kojih je sačinjeno 400, su numerisani i ručno izrađeni, a cijena je 390 evra.

Replika Zakonika, osim u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, predstvljena je i na Pravnom fakultetu Banjalučkog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije