Изложбе и представа за јубилеј Просвјете

Александра Глишић
Изложбе и представа за јубилеј Просвјете

Бањалука - "Просвјета" из Бањалуке обиљежиће низом манифестација 100-годишњицу Првог свјетског рата.

Најавио је ово потпредсједник бањалучке "Просвјете" Михајло Вујовић подсјећајући да је овај одбор обновио рад у децембру прошле године.

- Окупили смо довољан број интелектуалаца у Бањалуци који су се прихватили свете дужности да раде на очувању идентитета свога народа, а да заузврат не траже ништа материјално. "Просвјета" у свом имену носи и свјетлост и светост, а то треба да имају на уму сви који постану чланови овог друштва - казао је Вујовић.

Истиче да ће у фокусу овогодишњег програма "Просвјете" бити обиљежавање великог историјског јубилеја.

- Поводом стотину година од Првог свјетског рата организоваћемо више предавања, али и позоришну представу и изложбе. Планирамо и одлазак у сусједне општине, као и основне и средње школе гдје ћемо указати да се историја не може мијењати и да Срби нису кривци за почетак Првог свјетског рата - каже Вујовић.

Најавио је и промоцију фототипског издања "Душановог законика". Књига је израђена у маниру српских средњовјековних списа, са повезом од коже и окована сребром, са умјетнички обрађеним дрвеним сандучићем у коме се чува и носи. Ово издање је преведено на пет свјетских језика (руски, грчки, енглески, француски и њемачки).

Предсједник бањалучког одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Јеленко Бојић подсјетио је на значај које је ово друштво имало од оснивања, 1902. године. Указао је и на велику улогу коју "Просвјета" има данас и на важне задатке који стоје пред овим друштвом.

У оквиру бањалучког одбора дјелује седам комисија које осмишљавају годишњи програм, а све активности могу се пратити на интернет страници и "Фејсбук" профилу.

Историјат

На идеју о оснивању "Просвјете" дошла је 1901. године група од 29 српских интелектуалаца, која је упутила молбу Земаљској влади у Сарајеву са захтјевом да буде формирано чисто хумано друштво под називом "Просвјета", које би помагало школовање ђака и студената. "Просвјета" се у почетку финансирала добровољним прилозима свог чланства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана