Društvo

Rad na identitetu i očuvanju tradicije

Rad na identitetu i očuvanju tradicije
Rad na identitetu i očuvanju tradicije

Obilježavanje sto godina od početka Prvog svjetskog rata, uz organizovanje velikog broja predavanja i izložbi, samo su neke od aktivnosti koje će ove godine da sprovede Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Banjaluka.

Saopšteno je to na prvom ovogodišnjem druženju "Prosvjete" sa predstavnicima medija koje je održano proteklog vikenda u gradu na Vrbasu.

Mihajlo Vujović, potpredsjednik banjalučkog Gradskog odbora "Prosvjete", podsjetio je da je ovo društvo obnovilo svoj rad u decembru prošle godine, nakon što je napravljena pauza od četiri godine.

"Srećom, okupili smo dovoljan broj vrhunskih intelektualaca koji su se okupili u toj dužnosti da rade u interesu svog naroda, da rade na identitetu i čuvanju tradicije, a da zauzvrat ne traže ništa materijalno", istakao je Vujović.

On je najavio da će već tokom ove sedmice imati projekciju Dušanovog zakonika, koji je napravila grupa članova udruženja iz Novog Sada, a potom slijedi i veliki broj promocija knjiga, prije svega članova "Prosvjete", ali i onih koji zaslužuju da ovo društvo stane iza njih.

Jelenko Bojić, predsjednik banjalučkog Odbora "Prosvjete", podsjetio je kakav je značaj kroz istoriju imalo ovo društvo, kao i koji su mu to glavni ciljevi i zadaci bili.

"Rad 'Prosvjete' je nekoliko puta zabranjivan, a do obnove je došlo 28. juna 1990. godine, kada je usvojen novi statut, kojim su uređeni organizacija, programski ciljevi, zadaci i sadržaj djelatnosti Društva", naglasio je Bojić. Prema njegovim riječima, danas na prostorima svih srpskih zemalja  postoji i uspješno radi veliki broj odbora Društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije