Plakat rukopisiГрадски одбор СПКД „Просвјета“ учествовао је 04. маја 2018. у манифестацији младих Медицинске школе Бања Лука која се организује по пети пут под називом „Стазама Петра Кочића“. Излет је почео бесједом оца Методија у манастиру Гомионица, те полагањем вијенца на спомен плочу оца Герасима, након чега су се ученици запутили пут споменика Петру Кочићу у Стричићима, гдје је положен вијенац у част једног од највећих имена и синова са Змијања. Централни дио манифестације био је програм у ОШ „Петар Кочић“ у Стричићима који су припремили ученици Медицинске школе и ученици Основних школа „Бранко Радичевић“, „Јован Цвијић“ и „Ђура Јакшић“ из Бање Луке.

У част „Просвјете“ изведен је драмски комад у режији ученика IV разреда Медицинске школе Бања Лука Немање под називом „Слово о Просвјети“ који говори о покретању идеје и оснивању друштва „Просвјета“ у Сарајеву 1902. године. Приказано је стање у Сарајеву тога доба, живот српских интелектуалаца и њихову бунтовност подстакнута љубављу према народу и отаџбини а усмјерену према окупаторској власти, која је гушила националне и вјерске слободе, протежираћи и натурајући идеју босанства. То је био моменат уједињавања и слоге, каква, нажалост, никада неће доћи у нашем народу - када су за исти сто сјели и богати и сиромашни, и гопода и сељаци, и знани и незнани пријатељи. Кроз ликове: Петара Кочића, Алексе Шантића, Јована Дучића, Стеве Калуђерчића, Шћепана Грђића, Ристе Бесаровића, доктора Симића и Пере Слијепчевића окупљених у једној српској кафани рађа се идеја о оснивању СПКД „Просвјета“. 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com