Plakat rukopisi

Почетком јануара 2018. године изашла је књига аутора проф. др Милана Благојевића, под насловом “Хрестоматија технологије охаеризма - Хроника једне националне и уставне патологије”. Ријеч је о обимној научној студији (преко 400 страница) у којој је описан и објашњен један систем владања успостављен противправно у БиХ убрзо након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године. 

Суштина тог система био је и остао високи представник у БиХ, за којег се у свакодневном говору употребљава ријеч “охаер”, из које је аутор извео неологизам охаеризам, док је цијели систем владања означен синтагмом технологија охаеризма.

Један од особених квалитета ове монографије јесте тај што нуди бројне примјере не само начина на који је успостављена технологија охаеризма и шта је све помоћу ње учињено у разградњи Републике Српске, већ књига садржи и конкретне сугестије како да се убудуће правно заштите витални интереси Републике Српске и њена егзистенција.

Рецензенти књиге су проф. др Радивоје Керовић, проф. др Слободан Орловић, Слободан Наградић, Жељко Вујадиновић и Џевад Галијашевић.

 Издавач књиге је Службени гласник Републике Српске.

 

 

„СЈЕЋАЊЕ НА КОЉЕВИЋЕ“

 

Сјећање и подсјећање на ствараоце који су својим ликом и дјелом активно учествовали у креирању и промовисању културног и националног идентитета српског народа, имају своје мјесто у плану и програму дјеловања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. Тако је Градски одбор СПКД „Просвјета“ Бања Лука уврстио у свој програм рада сјећање на Николу и Светозара Кољевића.

Као истакнути професори универзитета и национални прегаоци, Кољевићи су, сваки на свој начин, оставили упечатљив траг у српској науци, култури и државотворности. Дјелујући током свог радног вијека у различитим академским и културним срединама, поставили су високе стандарде у области компаратистике, шекспирологије, фолклористике, енеглеске и српске књижевности.

Како концепт културе сјећања и памћења, као један од најзначајнијих облика изградње и очувања колективног идентитета, подразумијева издвајање и афирмисање заслужних појединаца и њихових дјела, Градски одбор СПКД „Просвјета“ Бања Лука почиње остваривати своју замисао о одржавању периодичне манифестације под називом „Сјећање на Кољевиће“. Први у низу догађајазамислили смо као омаж нашим бившим суграђанима у којем би њихови савременици, колеге, сарадници, бивши студенти и чланови породица евоцирали сјећања, утиске и слике о њиховом животу и дјелу.

Позивамо вас на заједничко „Вече сјећања на Светозара и Николу Кољевића“ чије одржавање су помогли Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука.

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com