Plakat rukopisi

На иницијативу СПКД „Просвјета“, Градски одбор Бања Лука, у основним школама Града Бања Лука („Свети Ћирило и Методије“, „Свети Сава“, „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Стефановић Караџић“) обиљежен је Дан словенске писмености и културе.

 

 

У свом просвјетитељском опредјељењу СПКД „Просвјета“ је окренута првенствено према младим нараштајима и у том циљу је усмјерила своје дјеловање и представљање заслужних личности, које су, свака на свој начин, поставиле темеље српске писменсти, културе и духовности. На један врло популаран, најкраћи и најпрегледнији могући начин, обухваћен је период христијанизације и стварања словенског писма у 9. вијеку (Ћирило и Методије), период стварања самосталне средњовјековне српске државе у 12. и 13. вијеку (Свети Сава), период ослобођења од вишевјековног робовања под туђинском влашћу почетком 19. вијека (Доситеј Обрадовић) и период стварања модерне српске државности, када је извршена реформа језика и писма и ударени темељи модерне књижевности и културе (Вук Стефановић Караџић).

Издвојене су, дакле, личности које су својим радом и дјеловањем обиљежиле епоху и трајно задужиле српски народ. Познавање њиховог животописа, подсјећање на вријаме и историјске околности у којима су стварали и које су их изњедриле, омогућава правилно схваћање српске историје, тумачење њене садашњости и предвиђање њене будућности. Оно што им је заједничко, упркос свим разликама, је посредничка улога коју су имали у потоњим осмишљавањима српског националног бића на балканској вјетрометини, гдје ћемо „вазада западу исток бити, а истоку запад.“

Градски одбор СПКД „Просвјета“ је приредио и поклонио сталну изложбену поставку основним школама Града Бања Лука које носе имена наведених српских просвјетитеља. Изложба је постављена на централном мјесту у свакој школи и служиће генерацијама ученика да се брже, боље, лакше и свеобухватније упознају с нашим великанима. На тај начин „Просвјета“ реализује своју мисију да школе постану прве и праве културно-просвјетне установе, најближе народу и младима.

Свака од горе наведених школа уприличила је свечано отварање изложбе на Дан словенске писмености.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zbgxVHAK9o4/

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com