Plakat rukopisi

Дана 19. и 20. маја 2017. године Српско културно друштво „Просвјета“ из Карловца (Хрватска) дошло је у посјету Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ из Бање Луке. У част гостију домаћини су приредили два културна догађаја. Први се збио у Основној школи „Јован Дучић“ у Залужанима, гдје је уприличено отварање путујуће изложбе „У сусрет Вуку“ и изложбе „Најљепши ћирилични рукописи“. Затим је у галеријском простору „Стакленац“ (парк „Петар Кочић“) приређено поетско вече и представљање изложбе „Српски просвјетитељи“.

 

У лијепо уређеној ОШ „Јован Дучић“ госте су дочекали директорица Ранкица Пушић, предсједник Градског одбора „Просвјете“ др Јеленко Бојић и члан Главног одбора „Просвјете“ мр Слободан Наградић. Након поздравних ријечи домаћина, присутнима се обратио предсједник СКД „Просвјета“ из Карловца, господин Милан Лапчић. Након поздравних ријечи говорио је о раду и начину организовања СКД „Просвјета“ у Хрватској. Предсједник бањалучке „Просвјете“, др Јеленко Бојић, говорио је о историјату СПКД „Просвјета“ и о изложбама које су постављене за наставнике и ђаке, а у част гостију из Карловца.

У галеријском простору „Стакленац“ (парк „Петар Кочић“) одржано је књижевно вече на којем је своје стиховеказивао пјесник Зоран Костић. О историјату и активностима СПКД „Просвјета“ говорио је господин Слободан Наградић. Размјењени су поклони и братске ријечи.

На крају је Драган Крошњар, предсједник Удружења Крајишника у Бањој Луци, представио документарни филм о кордунској трагедији под називом „Кордун – земља без људи“ (завјет прецима – дуг потомцима), што су гости доживјели врло емотивно.

Дружење је настављено уз пригодан коктел.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=gI5GjJg47ng/

 

 

 

 

 

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com