IMG 1830

Изложба под називом У сусрет Вуку у организацији СПКД Просвјете, Градски одбор Бања Лука организована је у нашој школи у трајању од 15 дана у месецу октобру 2015. године. Изложбом се обележава 200 година од штампања првих дела Вука Караџића и 150 година од његове смрти. Учитељи и наставници у Основној школи Вук Караџић су организовали разгледање изложбе која приказује живот и дело Вука Караџића. Родитељи и сви посетиоци школе могли су да погледају изложбу. Уочавамо васпитно-образовну вредност одабраних садржаја који су приказани кроз слике што омогућава ученицима да науче, да се присете или да се подстакну на размишљање. Историчност је још једна важна карактеристика ове изложбе, а то је начин да се боље схвати време када је Вук живео и стварао. Бирани су садржаји који најбоље одсликавају то време: слике, цртежи, фотографије које приказују људе, догађаје, места, рукописе, цртеже градова. Највише је наглашен Вуков лик насликан и приказан у разним временима и на разним местима.

Вуков рад је пресудан не само за културу српског, већ и других балканских народа. Teмеље књижевнокритичке мисли поставио је Вук у предговору за прву и четврту збирку народних епских песама. Ново поглавље у историји српске књижевности започиње са објављивањем народних епских песама. Светски познати књижевници се интересују за српске народне песме: Грим, Гезман, Гете, Мицкијевич, Пушкин. Посебно их интересују наше народне епске јуначке песме.

Велики утицај Вук је оставио и на наше песнике: Лазу Костића, Симу Милутоновића Сарајлију, Станка Враза, Петра Прерадовића… „Вук Караџић се појавио у нашој књижевности и науци у оно доба када је наша народна књижевност била у процвату. Вук је добро познавао народне песме, приповетке и говорне творевине, обишао је многе крајеве у које се тада могло доћи и боравити; записао је сам и прикупио од својих сарадника велико народно благо, поштујући увек изворност; као одличан познавалац вршио је строг избор песама и других народних умотворина, имао је дара да осети шта је заиста и вредно објављивања, па су његове збирке праве антологије; као одличан познавалац саопштио је многа своја запажања о битним питањима наше усмене књижевности, почев од запажања о старини нашег песништва па до народних певача који стварају и распрострањују песме, остављајући тако богат и значајан прилог проучавању наше усмене књижевности“ (Бован, 2013: 93).

Вук Стефановић Караџић (1787–1864) својим радом je прославио нашу усмену књижевност широм Европе сакупљајући и објављујући народне песме, пословице, загонетке и приповетке. Мала простонародна славено-сербска песнарица (1814) прва је објављена збиркa народних песама са простора Србије.

Снежана Лакета, учитељица

Претраживање

Главни одбор СПКД "Просвјета"

glavni odbor

Посјетите наш YouTube канал.

Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова

Душанов законик

Обавјештавамо Вас да фототипско издање Душановог законика по јединственим цијенама од 390,00 ЕВРА за kомплет односно 20,00 ЕВРА за kњигу са преводима можете купити у:

 

Галерији Скулптор
Алеја Светог Саве 34 Бања Лука
тел. 051 312 326
факс. 051 428 105

 

и у Новом Саду наруџбом на телефоне:
00 381 21 451539,
00 381 604430801
или контактом на mail

pravoslavnoudruzenjesvetisava
@gmail.com